Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κλειδώνει» το νέο υπουργικό

kammenos tsipras 44786

Με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένο, συναντάται αυτή την ώρα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών θα βρεθούν τα ονόματα που θα απαρτίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο ο αντικαταστάτης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, να είναι ένας εκ των Νίκο Βούτση (πρώην υπουργός Εσωτερικών) και Θοδωρή Δρίτσα (πρώην υπουργός Ναυτιλίας).

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη θέσπιση θέσης υφυπουργού, με βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση του Μνημονίου φαίνεται πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας, με επικρατέστερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σημειώνεται πως η εν λόγω πρακτική εφαρμόστηκε και στην Πορτογαλία, μετά από συστάσεις των τροικανών.

Αμετακίνητοι από το κυβερνητικό σχήμα είναι οι κ.κ. Νίκος Παππάς και Γιώργος Σταθάκης, ενώ και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ακούγεται τόσο για το Εργασίας, όσο και για το Δημόσιας Διοίκησης.

Στο υπουργείο Οικονομίας, δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά και οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης. Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται πως παραμένει ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ και Πάνος Κουρουμπλής φαίνεται πως θα διατηρήσει τη θέση του στο υπουργείο Υγείας.

Πιθανότατα θα επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο ο Χρήστος Σπίρτζης (αν. υπουργός Μεταφορών) και η Θεανώ Φωτίου.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Νικολούδης να παραμείνουν στις θέσεις τους. Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων στο νέο υπουργικό σχήμα, ενώ ο κ. Ιωάννης Μουζάλας ακούγεται πως θα παραμείνει στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για το υπουργείο Οικονομικών, φαβορί θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως σε περίπτωση που δε δεχτεί να αναλάβει, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει χαρτοφυλάκιο και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ

Όπως προαναφέρθηκε ο Π. Καμμένος επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να αναλάβει χρέη Β' Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Προφανώς αυτό προϋποθέτει πως ο κ. Δραγασάκης δεν θα μετακινηθεί από τη θέση του και κάποιο άλλο πρόσωπο θα αντικαταστήσει την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τέλος υπενθυμίζεται πως πριν τις εκλογές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ.Καμμένος είχε έξι στελέχη του στην κυβέρνηση.

Πρόκειται για τους Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης), Ελενα Κουντουρά (αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού), Παναγιώτης Σγουρίδης (υφυπουργός για θέματα αγροτικής ανάπτυξης), Παύλος Χαϊκάλης (υφυπουργός για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων), Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ για το συντονισμό του κυβερνητικοί έργου) και ο κ.Καμμένος (υπουργός Άμυνας).

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter