Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στήνεται η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝ.ΕΛ. -Ποια ονόματα ακούγονται

tsipras kammenos 223

Μπαράζ συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες, θα έχει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να λύσουν το παζλ με τα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργείο.

Με δεδομένο ότι μέχρι αύριο βράδυ, θα πρέπει να έχει ορκιστεί το νέο υπουργικό σχήμα, η ονοματολογία έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν σε καίριες θέσεις της κυβέρνησης, όπως στο υπουργείο Οικονομικών ή αυτό της Ενέργειας, θα δείξουν και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι τον συνδέουν πια με τον Πάνο Καμμένο «συντροφικές σχέσεις», δήλωση η οποία δείχνει ξεκάθαρα πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αναλάβουν κάποια από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν ζυμώσεις και με τους «53», καθώς παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα επιλέξουν να εμπλακούν στην κυβέρνηση, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, που ηγείτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο Γιώργος Σταθάκης πιθανότατα παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα με τον Γ. Κατρούγκαλο να «ακούγεται» τόσο για το υπουργείο Εργασίας, όσο και για το Δημόσιας Διοίκησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών, παραμένει άγνωστο προς ώρας, εάν θα ξαναδούμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος έχει διαμηνύσει προεκλογικά ότι δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στη θέση αυτή και είναι πιθανό να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, με το Ανάπτυξης να είναι από τις βασικές επιλογές.

Στην περίπτωση περίπτωση που δεν δεχτεί να αναλάβει, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Όσον αφορά στο υπουργείο Οικονομίας, δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά και οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης.

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει ως φαίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Άμυνας μάλλον θα μείνει ο Πάνος Καμμένος, ενώ αρκετά ακόμα ονόματα ακούγονται για την προεδρία της Βουλής.

Πιθανότατα θα επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο ο Χρήστος Σπίρτζης (αν. υπουργός Μεταφορών), η Θεανώ Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί.

Άγνωστο τι θα γίνει με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη (αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), ο οποίος δεν επανεξελέγη.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα του Πάνου Κουρουμπλή. Τέλος, δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων στο νέο υπουργικό σχήμα, ενώ το όνομα του κ. Ιωάννη Μουζάλα ακούγεται για το Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Νικολούδης να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να συμμετάσχουν, εκτός του κ. Καμμένου, η Έλενα Κουντουρά καθώς και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός και την Τρίτη βράδυ θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Π .Καμμένος, έχει δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει και άρα υπάρχει πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η διερευνητική εντολή θα μετατραπεί ουσιαστικά σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, περίπου στη μία, ο κ. Τσίπρας θα έχει κομματική συνεδρίαση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter