Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τσίπρας: Προσφεύγω στην κρίση του λαού…

tsipras01

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέβη προ ολίγου ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προκειμένου να ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του την οποία προ ολίγου μέσω διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό ανήγγειλε. Ο κ. Τσίπρας έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού-ψηφοφόρων τα όσο έκανε παραδεχόμενος πέραν των θετικών σημείων που εξήρε λάθη και παραλήψεις.

Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο ενώ έστρεψε τα βέλη του και στο εσωκομματικό μέτωπο φωτογραφίζοντας την «αριστερή πλατφόρμα» η οποία και αναμένεται να λάβει τις προσεχείς ώρες πολιτική δομή δεδομένων και των εξελίξεων που δρομολόγησε η απόφαση Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες. Ξεκινώντας το διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σήμερα η δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Υπογράμμισε ότι χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως τη βούλησή τους ή θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Ασκώντας αυτοκριτική ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν πέτυχε τη συμφωνία που προσδοκούσε τον Ιανουάριο για να τονίζει ωστόσο ότι έγιναν υποχωρήσεις αλλά η χώρα πήρε μια συμφωνία που με δεδομένη τη συγκυρία και τις σκληρές θέσεις ορισμένων στην Ευρώπη, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε επίσης όλα όσα πρέπει να γίνουν προσεχώς για να ορθοποδήσει η χώρα και μίλησε για μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν στο εσωτερικό κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Όλα αυτά, τόνισε, απαιτούν καθαρή εντολή και σταθερή κυβέρνηση. Απαιτούν συμπόρευση με την κοινωνία και μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσωπο. «Παραμένω αισιόδοξος. Τις πιο όμορφες ημέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα. Θα διεκδικήσω την κυβέρνηση πιο έμπειρος και πιο προσγειωμένος αλλά χωρίς να προδώσω τις αρχές μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αυτή την ώρα παραμένουν στις πρώτες ειδήσεις των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων τα οποία εκτός των εξελίξεων στην Ελλάδα αναφέρονται και στις πρώτες αντιδράσεις των χωρών μελών της ΕΕ. Εντός ολίγου τέλος αναμένονται τοποθετήσεις- ανακοινώσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της παρούσας Βουλής.
Νέο κόμμα
Τη δημιουργία νέου κόμματος που θα εκφράζει το 62% του «όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου προανήγγειλε νωρίτερα ο Δημήτρης Στρατούλης εν όψει της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.
«Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του περήφανου και πλειοψηφικού 'όχι' του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου θα εκφραστούν σε ένα ενιαίο αντιμνημονιακό πατριωτικό μέτωπο, με πολιτική ανάπτυξης και οικονομικής αναγέννησης της χώρας» δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο κ. Στρατούλης.
Στον νέο πολιτικό σχηματισμό θα συμμετέχουν «ευρύτερες πατριωτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις προκειμένου να βρουν τρόπο να οι δυνάμεις του «όχι» να εκφραστούν στις εκλογές».
Σκληρή κριτική
Ερωτήματα για τον επείγοντα χαρακτήρα της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών θέτει ο ιστότοπος Iskra, το ανεπίσημο όργανο της Αριστερής Πλατφόρμας.
"Άρον- άρον εκλογές; Γιατί;", είναι ο τίτλος του κειμένου, που υπογράφεται από τον Γιώργο Καρνέση.
Σημειώνει ότι "ποτέ κανένας δεν προσφεύγει στις εκλογές χωρίς να δίνει τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης του λαού, αν δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να θέλει να αποφύγει τη λαϊκή ενημέρωση".
"Η κυβέρνηση τελεί υπό πανικό, φόβο, βαθιά αμηχανία και ανησυχία. Τρέμει η κυβέρνηση τις βαρύτατες συνέπειες κάθε μέρας που περνάει με τις οδυνηρές επιπτώσεις των μνημονίων να γίνονται αισθητές από το λαό. Η κυβέρνηση θέλει να πάνε στις κάλπες οι πολίτες πριν προλάβουν να ενημερωθούν για το σύνολο των μέτρων του τρίτου μνημονίου και κυρίως πριν νιώσουν στην καθημερινότητα τους τα νέα επαχθή βάρη".
"Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάει άρον- άρον αυγουστιάτικα στις εκλογές για να απαλλαγεί από τα βαρίδια του ΟΧΙ και για να αιφνιδιάσει την Αριστερή Πλατφόρμα ώστε να μην προλάβει να ετοιμαστεί για εκλογική αναμέτρηση", καταλήγει.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες οι προσκείμενοι στην Αριστερή Πλατφόρμα πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθούν

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter