Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στη Βουλή το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα

tsakalotos vouli 443

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής επί του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Η διαδικασία του κατεπείγοντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισαν την υπερεπείγουσα ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την προχειρότητά της αναγκάζει τη Βουλή να νομοθετεί υπό πίεση.

Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ τάχθηκαν κατά κάνοντας λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του αιτήματος της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κατεπείγουσα διαδικασία τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί και δεν υπάρχουν τα επίμαχα θέματα που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους αγρότες, τα οποία όπως είπε θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή την διαπραγμάτευση. Οι ίδιοι οι θεσμοί είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι τώρα.

«Αυτά τα προαπαιτούμενα που θα στείλουμε θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

«Δεν θα διαφωνήσουμε γιατί νομοθετούμε υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα την ώρα της εθνικής ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση να μην φέρνει νομοθέτηση επί του γονάτου», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Καλούμαστε να επικυρώσουμε και όχι να νομοθετήσουμε. Είναι ντροπή και όνειδος για την ελληνική κυβέρνηση, δεν συμφωνούμε με την διαδικασία», υποστήριξε η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη.

«Δεν θα βάλουμε τη συντεχνία πάνω από την πατρίδα αλλά δεν είναι δυνατό να μην κάνουμε μία ολοκληρωμένη συζήτηση επί τόσων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την ποινική δικονομία» υπογράμμισε ο εισηγητής από το Ποτάμι Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.

«Να αφήσετε τις μεγαλοστομίες περί σωτηρίας της χώρας και του λαού. Αυτούς που θέλτε να σώσετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καταδικάζεται το λαό στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία με την οποία εμείς διαφωνούμε», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Είναι προφανές ότι κανείς δεν αισθάνεται περήφανος, όλοι θα θέλαμε να αντισταθούμε αλλά σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση», υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και να πούμε όχι, αλλά ντρέπομαι. Έλεος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το νομοσχέδιο, δεν επέδειξε όμως την απαιτούμενη ευαισθησία για τόσο σημαντικά ζητήματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Παρασκευόπουλος: Ενώπιον δύο κακών

Ενώπιον δυο κακών επιλογών βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης όπως είπε από το βήμα της Βουλής, επιλέγοντας -όπως τόνισε- το μικρότερο.

«Αισθάνομαι ότι είμαστε σε κατάσταση ανάγκης όλοι. Και αισθάνομαι ότι είμαι και εγώ. Και ανάγκη τι σημαίνει; Έχω μπροστά μου δυο κακά. Και έχω την ανάγκη της επιλογής. Δεν έχω εναλλακτική λύση. Η εναλλακτική μου λύση είναι η φυγομαχία. Δεν τη θέλω τη φυγομαχία. Έχω δυο κακά μπροστά μου και είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον ελληνικό λαό να εισηγηθώ το μικρότερο.

» Για μένα είναι μικρότερο κακό το να έχουμε προβληματικές ρυθμίσεις στην πολιτική δικονομία, τις οποίες πιστεύω και ο ίδιος ως κακές παρά να βρεθούν άνθρωποι με μειωμένη σύνταξη την επόμενη μέρα, με μειωμένο μισθό, ή να βρεθούν ακόμα και οι άνεργοι χωρίς ένα κράτος πρόνοιας» τόνισε.

«Θέλω να πω όμως και το εξής. Νομίζω ότι έχουμε μια διέξοδο. Η διέξοδος είναι ότι η τελευταία άρνηση τουλάχιστον στην αλληλογραφία που είχαμε με τους θεσμούς, σε ορισμένα θέματα, ιδίως στο θέμα της εμμάρτυρης απόδειξης δεν επικαλείται ουσιαστικές αντιρρήσεις αλλά μόνο έλλειψη χρόνου για αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων και συζήτησή τους.

» Αυτό δίνει σε εμάς τη δυνατότητα να κρατήσουμε ανοιχτή τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχουμε και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους θεσμούς ώστε να προτείνουμε ένα σύστημα εμμάρτυρης απόδειξης στο οποίο πιστεύουμε» κατέληξε.

Τσακαλώτος: Ανακεφαλαιοποίηση έως τις αρχές του 2016

Τη σημασία που έχει η κοινοτική Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστοληπτικών ιδρυμάτων, για την προστασία των καταθετών, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η Οδηγία είναι κομμάτι της τραπεζικής ένωσης και αποτελεί κοινό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε τράπεζες που έχουν προβλήματα στην ΕΕ και τόνισε ότι σταδιακά οι καταθέτες θα μπορούν να κοιτάνε το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, βάσει της Οδηγίας, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σχέδιο για την ανάκαμψη, σε περίπτωση που παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έχει, δε, όπως είπε, τρεις πυλώνες: το ταμείο εξυγίανσης, τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και τον μηχανισμό για την εγγύηση των καταθέσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, «θα υπάρχει ένα κοινό ταμείο εξυγίανσης με διαδρομή δέκα χρόνων για να φτάσει στο ποθητό σημείο. Αυτό θα επιβάλει σε όλες τις τράπεζες να δουν πως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, οι αρχές εξυγίανσης θα πρέπει να επιβλέψουν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν προκύπτουν».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εξυγίανσης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει διάφορα εργαλεία, όπως πακέτα δανείων, πώληση υποκαταστημάτων, ο διαχωρισμός σε καλά και κακά στοιχεία και, όπως σημείωσε, υπάρχει και το bail in με προστασία καταθέσεων ύψους 100.000 ευρώ ανά άτομο ανά τράπεζα. Όπως ανέφερε, σε αυτές τις περιπτώσεις το παθητικό θα πρέπει να μειώνεται και να εξισορροπείται με τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Οδηγία αυτή δίνει κατεύθυνση ότι η τράπεζα θα παίρνει αρχικά κεφάλαιο από τους μετόχους, στην συνέχεια από τους ομολογιούχους, και αν δεν υπάρχει ακόμα εξυγίανση, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter