Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σταθάκης: Όποιος διαφωνεί παραιτείται - αρμοδιότητα Τσίπρα οι Λαφαζάνης, Στρατούλης

Stathakis 3

«Καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για τις «απώλειες» της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές ενός αριστερού κόμματος που διαφωνούν με την πολιτική του παραιτούνται, ενώ οι υπουργοί είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.


Ο κ.Σταθάκης μίλησε στο χθεσινοβραδινό δελτίο του Mega όπου και τόνισε ότι το δίλημμα που τέθηκε στην ψηφοφορία αυτή -και θα τεθεί και στις επόμενες των μέτρων που θα συμφωνηθούν, είναι σαφές και αφορά το δίλημμα μεταξύ συμφωνίας και εξόδου από το ευρώ. Δεν έχουμε τέτοια εντολή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ποτέ ότι θα οδηγήσει εκτός ευρωζώνης την χώρα, όπως σημείωσε.
Από κει και πέρα, «καθένας ας πάρει την ευθύνη του», συνέχισε ο κ.Σταθάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Σύμφωνα με τον κανονισμό, όπως είπε, ένας αριστερός βουλευτής που διαφωνεί ριζικά θα πρέπει να παραιτηθεί.
Ειδικά για υπουργούς, όπως ο κ.Λαφαζάνης και ο κ.Στρατούλης που διαφώνησαν, συνέχισε ο κ.Σταθάκης, πρόκειται για αρμοδιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού και πολιτικού τους προϊσταμένου.
Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, υπάρχει «ένας τεράστιος χώρος όπου συζητούμε» πριν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο, είπε ο κ.Σταθάκης, για τα κάνει σαφές αμέσως μετά, πάντως ότι «εγώ θα παραιτούμουν».
Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται πολιτικές εξελίξεις αναμένονται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της χθεσινής διαφοροποίησης υπουργών, όπως ο Π. Λαφαζάνης και ο Δ. Στρατούλης, στην χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία και μέσα στην εβδομάδα πρέπει να ψηφιστούν προσαρμοστικοί νόμοι, τότε εκτιμάται ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα συμμετέχουν οι κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης.
Ερωτηματικό παραμένει η παραμονή ή όχι των κ. Χουντή και Ήσυχου, οι οποίοι υπερψήφισαν μεν την εξουσιοδότηση ωστόσο συνυπογράφουν δήλωση στην οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόταση. Δυσκολότερος κρίνεται ο χειρισμός του ζητήματος που έχει προκύψει με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σημειώνεται ότι μόνο με εκλογές αλλάζει ο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
Όλα τα σενάρια παραμένουν πάντως ανοιχτά από τη Δευτέρα. Τα δύο επικρατέστερα έχουν ως εξής. Το πρώτο είναι να προχωρήσει άμεσα ο Πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό αν υπάρξει συμφωνία, να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι με ευρεία πλειοψηφία και σύντομα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με προσφυγή στις κάλπες, ίσως και μέσα στο Σεπτέμβριο. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους και σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα στο φθινόπωρο, να οδηγηθούμε και πάλι σε εκλογές.
Για τις τράπεζες και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων
Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, αν υπάρξει συμφωνία, αλλά υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες.
«Ακόμη και μετά από μια συμφωνία με τους εταίρους, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Η διαδικασία θα είναι γρήγορη, αρκεί να υπάρξει συμφωνία», σημείωσε, μιλώντας στον δημοσιογράφο του BBC, Gavin Hewitt.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter