Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με 178 ψήφους η Βουλή είπε «ναι» στο δημοψήφισμα

elliniki oikonomia 1

Με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.


Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τη συμπολίτευση, καθώς και η Χρυσή Αυγή. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τη δική τους πρόταση δημοψηφίσματος.
Κατά την ψηφοφορία δεν υπήρξαν εκπλήξεις, όλοι οι βουλευτές ψήφισαν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος τους.
Η Νέα Δημοκρατία (Η πρόταση για δημοψήφισμα σέρνει την Ελλάδα έξω από το ευρώ)
Η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα σέρνει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την τεταμένη συζήτηση στη Βουλή.
Η ομιλία του διακόπηκε ωστόσο έπειτα από «εξέγερση» των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι κάλεσαν την Ζωή Κωνσταντοπούλου να κατέβει από τα έδρανα, υποστηρίζοντας ότι ο κανονισμός της απαγορεύει να μιλά ως βουλευτής και ταυτόχρονα να προεδρεύει της Βουλής.
Ο κ. Σαμαράς κατέβηκε λίγο αργότερα από το βήμα. «Δεν είσαι δικτάτορας, είσαι πρόεδρος της Βουλής» είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχτηκε το λάθος της κατέβηκε τελικά από το προεδρείο, οπότε ο κ. Σαμαράς επανήλθε.
Ο τέως πρωθυπουργός δήλωσε πως το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι αν θα επιλέξουμε ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και την πρόταση των δανειστών, αλλά αν θα πούμε «ναι» ή «όχι» στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ.
Τόνισε ακόμα ότι το δημοψήφισμα αφορά μια πρόταση «που δεν υπάρχει πια». «Παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν υπάρχει, η διαπραγμάτευση έκλεισε, έβγαλαν την Ελλάδα από το δωμάτιο του Eurogroup, δεν υπάρχει αντικείμενο στο δημοψήφισμα» είπε.
Αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τορπίλισε τη διαπραγμάτευση» ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε τις λέξεις «απίστευτη ασυναρτησία, φαιδρότητα, ακρισία και επιπολαιότητα».
Η αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα που προτείνει η κυβέρνηση ισοδυναμεί με αυτοκτονία, είπε, και χαρακτήρισε ασαφές το ερώτημα, εκτιμώντας πως άλλοι θα ψηφίσουν «όχι» για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και άλλοι για να φύγει.
«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι αθετεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της, καθώς αντί να προσφέρει 11 δισ. ευρώ σε παροχές, όπως είχε υποσχεθεί, προτείνει μέτρα 8 δισ.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης προβλέπουν οκτώ φορές περισσότερα μέτρα από το «mail Χαρδούβελη», είπε ο κ. Σαμαράς.
Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση «ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών» και ότι η πρότασή της «διαφέρει ελάχιστα» από την πρόταση των θεσμών.
Σχολιάζοντας τις ουρές σε ATM και σουπερμάρκετ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι πολιτικές της κυβέρνησης γονατίζουν τη χώρα «χωρίς να έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο».
Δήλωσε πως το κόστος της αδράνειας της κυβέρνησης τους τελευταίους πέντε μήνες ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο μπορεί να αποδείξει.
«Κάνατε τη χώρα Ζάμπια σε πέντε μήνες» είπε και πρόσθεσε: «Ο Τσίπρας δεν διαχειρίζεται κανένα πρόβλημα, ο Τσίπρας είναι το πρόβλημα».
Διερωτήθηκε ακόμα πώς η κυβέρνηση θα αποπληρώσει τα χρέη της εντός της χώρας. «Χωρίς να πάρετε κανένα μέτρο βυθίσατε τη χώρα στην ύφεση με την ανασφάλεια που δημιουργήσατε.... Τα κάνατε μαντάρα» είπε.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο δημοψηφίσματος λόγω της νωπής εντολής που έλαβε από το λαό. «Τι έγινε η νωπή εντολή; Μπαγιάτεψε; Συνεχώς ψέματα».
«Το δημοψήφισμα ισοδυναμεί με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Δεν πρέπει να γίνει αυτό. Εμείς θα ψηφίσουμε ευθέως την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί το όχι που εσείς προτείνατε ισοδυναμεί με αυτοκτονία, με έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη» τόνισε.
Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι διχάζει το λαό ανάμεσα σε μία κακή συμφωνία και σε μια απόλυτη καταστροφή. «Εκπροσωπείτε το λόμπι της δραχμής. Αυτοί θα πλουτίσουν σε βάρος του λαού. Το δημοψήφισμα είναι μια βιβλική καταστροφή, ένας Αρμαγεδώνας» πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να ματαιώσουν «το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κάνει την Ελλάδα Ζάμπια και Βενεζουέλα... Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι να μην περάσει αυτό το πραξικόπημα».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός είπε: «Θα γίνετε κ. Τσίπρα ένα παρελθόν που όλοι θα θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: «Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τη χώρα».
Στο Προεδρικό Μέγαρο
Μετά την ψηφοφορία η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την απόφαση του Σώματος. Ο κ. Παυλόπουλος, αφού παραλάβει τα πρακτικά, προβλέπεται να υπογράψει την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Για την έγκριση της πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.
Τη διαβεβαίωση ότι «θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α'», αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του τα ξημερώματα με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία του παρέδωσε την σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας».
Από την πλευρά της, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Έχω την χαρά και την τιμή να σας εγχειρίσω την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που εκδόθηκε στην Μεταπολίτευση για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμη εθνικό θέμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Βουλή».
«Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που υπέγραψε μια τέτοια απόφαση. Θα έχετε την τιμή και την χαρά να είσαστε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θεσμική επαγρύπνηση λόγω της ευθύνης και για την θεσμική σας εγρήγορση και εύχομαι όλοι οι πραγματικοί Θεσμοί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνουν αυτό που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και είναι η λαϊκή κυριαρχία» κατέληξε η πρόεδρος της Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ ,in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter