Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δίκη ΧΑ: Δρακόντεια μέτρα, ηχηρές απουσίες και διακοπή για τις 7 Μαΐου

xa diki 12

Απόντων των περισσότερων από τους κατηγορούμενους βουλευτές, αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Παρόντες στο δικαστήριο ήταν 44 από τους 69 κατηγορούμενους.

Οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας ήταν οι μόνοι παρόντες από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων, δηλώθηκε στο δικαστήριο ότι ένας εξ αυτών, ο Αντώνιος Μπολέτης, έχει αποβιώσει.

Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για εγκληματική οργάνωση και έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ αλλοδαπού, στον Άγιο Παντελεήμονα, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο και το δικαστήριο του διόρισε αυτεπαγγέλτως.

Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων, ήταν ο προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης.

Στο δικαστήριο προσήλθαν οι δικηγόροι και των δυο πλευρών, καθώς και μάρτυρες της υπόθεσης, όπως οι γονείς του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα.

Πώς είπαν «παρών» οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Για πρώτη φορά, κατά την ανάγνωση του καταλόγου μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δήλωσαν «παρών» μέσω τηλεφωνικής κλήσης με ανοιχτή ακρόαση.

Η διαδικασία που προβλέφθηκε ήταν οι πέντε μάρτυρες να βρίσκονται στη ΓΑΔΑ και, μέσω της διαδικασίας αλλοίωσης της φωνής τους, να δηλώσουν «παρών» στη δίκη.

Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη, καθώς στη δίκη της 17Ν δεν είχε ληφθεί σχετική μέριμνα, με αποτέλεσμα οι προστατεύομενοι μάρτυρες να είναι στο ακροατήριο και να δηλώνουν «παρών».

Διακοπή για τις 7 Μαΐου

Με την ανακοίνωση της διακοπής της δίκης για τις 7 Μαΐου, τέθηκε από την Πολιτική Αγωγή θέμα για τη διεξαγωγή στον συγκεκριμένο χώρο.

Στο δικαστήριο μίλησε και δήμαρχος Κορυδαλλού, ο οποίος απευθυνόμενος στην πρόεδρο, είπε: «Στις 7 Μαΐου, θα είναι πάλι κλειστά τα σχολεία κ. Πρόεδρε. Θα έχουμε ξανά τραυματίες όπως είχαμε και σήμερα. Υπάρχουν δίπλα σας 11 σχολικές μονάδες.»

Αντίστοιχες παρεμβάσεις θέλησαν να κάνουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, δεν δέχθηκε τη συζήτηση για αυτό το θέμα τη Δευτέρα, ενώ η εισαγγελέας έδρας είπε προς αυτούς που απευθύνθηκαν στο δικαστήριο, ότι συμφωνεί μαζί τους, τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση μελλοντικά.

«Οπότε» κατέληξε η εισαγγελική λειτουργός «θα ξεκινήσει η διαδικασία εδώ, μέχρι να βρεθεί καλύτερη λύση».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οι δρόμοι γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού ήταν κλειστοί από νωρίς το πρωί μέχρι περίπου το μεσημέρι, ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε πάνω από την περιοχή.

Η αστυνομία έλαβε αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη. Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Συλλαλητήρια για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού έφτασαν νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης προκειμένου να καταθέσουν αίτημα απο κοινού προς την έδρα του δικαστηρίου, να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού σε άλλη δικαστική αίθουσα.

Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Κασιμάτης και εκτίμησε ότι το δικαστήριο θα λάβει θετικά υπόψη του το σχετικό αίτημα του δήμου.

Ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Σήμερα έχω κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη που αρχίζει σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Θα ήθελα να πω ότι είναι μια μεγάλη μέρα αυτή για τη χώρα και για τη δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν δικάζεται για τις ιδέες της δικάζεται για τις εγκληματικές της πράξεις.

» Αισθάνομαι κατά κάποιο τρόπο μια δικαίωση, γιατί, πριν από τρία χρόνια, αυτόν τον δρόμο της δίωξης της Χρυσής Αυγής, βάσει της συνταγματικής νομιμότητας, τον ανοίξαμε εμείς τότε με το γνωστό επεισόδιο των συσσιτίων. Εδώ θέλει λοιπόν σύμπνοια αποφασιστικότητα προπαντός όμως προσήλωση και εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τη νομιμότητα.»

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της δίκης στο δημαρχείο Κορυδαλλού αναμένεται να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων, αν τελικά το αίτημα του δήμου δεν γίνει αποδεκτό.

Πολύμηνη η δίκη

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, ενώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν η μικρών διαστάσεων αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας.

Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία -και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος- είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η λίστα των κατηγορουμένων

Κατηγορούμενοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter