Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γιατί ο Τσίπρας ποντάρει σε Πεκίνο και Μόσχα -Ο αγωγός, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια

tsipras ketsiangk 12

Όλους τους τρόπους προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει των κρίσιμων εβδομάδων αναζητά η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, με τον Κινέζο ομόλογό του, με αντικείμενο την εμβάθυνση της συνεργασίας Αθήνας-Πεκίνου. Η τηλεφωνική επαφή με τους Κινέζους έρχεται αμέσως μετά την επιστροφή Τσίπρα από τη Μόσχα και τη δεδηλωμένη βούληση για τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Νότια Ευρώπη και θα αφήνει κέρδη στην ελληνική οικονομία κέρδη περίπου 500 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές δυνατότητες λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας που έχει η γεωγραφική της θέση» τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι η χώρα μπορεί να μπει στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη τα επόμενα χρόνια, ενώ και στρατηγικά οι υποδομές της είναι πολύτιμες, αφού είναι στην «άκρη της φωτιάς» που καίει αυτή τη στιγμή τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

«Όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα λόγω της χρηματοπιστωτικής δυσκολίας θα εκτελεί εντολές άλλων και δεν θα ασκεί κυριαρχία κάνει λάθος» υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι η αξιοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποδειχτούν ζωτικής σημασίας για την ταχύτερη -και άρα οικονομικότερη- προώθηση προϊόντων στη δυτική Ευρώπη.

Με δηλωμένο το ενδιαφέρον Ρώσων και Κινέζων για σιδηροδρόμους και λιμάνια, η Αθήνα επιλέγει να παίξει το χαρτί της Μόσχας και του Πεκίνου στέλνοντας μήνυμα σε όσους επιδιώξουν να τη στριμώξουν στη γωνία και να την οδηγήσουν σε άνευ όρων συνθηκολόγηση και διλήμματα του τύπου «λιτότητα ή πτώχευση».Μένει να διαπιστωθεί αν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές υποδομές μπορεί να αποφέρει και ρευστό, ώστε να αποφύγει τον στραγγαλισμό η οικονομία.

Πηγή: iefimerida.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter