Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Ναι» από τον Αντ. Σαμαρά σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

samaras 0054

Την προθυμία του να στηρίξει μία κυβέρνηση ενότητας, εάν οι παραχωρήσεις που θα ζητηθούν για τη χρηματοδότηση της χώρας δημιουργήσουν ρήγμα στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. «Εάν ο σχεδιασμός είναι να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θα προσφέρουμε στήριξη» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Μία έξοδος (σσ: από την Ευρωζώνη) θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή». Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι ο μόνος νοητός οικονομικός δρόμος για την Ελλάδα, αν και διατύπωσε αμφιβολίες, σύμφωνα με το Bloomberg, για τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί διατήρησης του ενιαίου νομίσματος. «Για την Ευρωζώνη, η μετάδοση των επιπτώσεων από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είναι σήμερα τόσο μεγάλη, όσο θα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια» δήλωσε, προσθέτοντας: «Αλλά θα είναι, παρά ταύτα, τεράστια και θα είναι μία πολιτική καταστροφή».

«Η αγορά ασφυκτιά από την αβεβαιότητα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και απηύθυνε συμβουλή στον κ. Τσίπρα: «Σταμάτα τους μελοδραματισμούς, ο λογαριασμός αυξάνεται [...]. Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα και καθόλου δράση. Όλα αυτά συμποσούνται σε ένα μεγάλο ερωτηματικό». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη λίστα με τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Φεβρουαρίου για την παράταση της οικονομικής στήριξης. «Εάν αποφασίσουν ιδεολογικά ότι δεν θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, τότε μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα, οι χώρες που θα έχουν εκλογές και οι χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα, δεν θα μας δώσουν επιπλέον χρήματα, εάν δουν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και συμπεριφέρεται με αντιευρωπαϊκό τρόπο» σημείωσε. Ο ίδιος απέρριψε την κριτική ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι το κόμμα του στήριξε και τα δύο νομοσχέδια που έχει φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ότι είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, κάνοντας ανοίγματα στη Ρωσία. «Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς από τους Κινέζους, τους Ιρανούς, τους Ρώσους να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά σου, δεν στέλνεις ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι πραγματικά σοβαρός ευρωπαϊστής;» αναρωτήθηκε.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter