Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε δίκη παραπέμπεται ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής

xa-660 2

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής παραπέμπεται σε δίκη. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και όλοι οι βουλευτές του κόμματος, τόσο οι νυν όσο και οι πρώην, παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.

Κατά τον εισαγγελέα, η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για ένα κόμμα που χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς και τα επιτελεία του για εγκληματικές πράξεις.

Ο εισαγγελέας «καίει» τους βουλευτές της ΧΑ στην πρότασή του

Ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, σε πρόταση 700 σελίδων προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, εισηγείται την παραπομπή σε δίκη συνολικά 70 ατόμων από τους αρχικά 85 κατηγορουμένους για την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Οι 15 που απαλλάσσονται ενεπλάκησαν σε τυχαία περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ντογιάκο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, ενώ η εγκληματική οργάνωση λειτουργεί υπό τον μανδύα κόμματος.

Στην πολυσέλιδη πρότασή του ο εισαγγελέας απαριθμεί 10 υποθέσεις, με κορυφαία αυτή της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα, ενώ αναφέρει ότι οι σοβαρές επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο εντάθηκαν μετά το 2012.

Ήδη στις φυλακές κρατούνται προσωρινά συνολικά 26 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο εισαγγελέας αναφέρεται σε περιστατικά από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο τότε κανείς δεν τους είχε δώσει σημασία. Όμως, από το 2008 η δράση της οργάνωσης έγινε πιο έντονη, σε μια συλλογιστική «πας μη Ελλην βάρβαρος». Για να μπορέσει να καλύψει τις πράξεις της, λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 κατέθεσε καταστατικό ώστε να έχει τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Λειτουργούσε με απόλυτη ιεραρχία

Η Χρυσή Αυγή, αναφέρει ο εισαγγελέας, λειτουργούσε με τρόπο ιεραρχικό. Στην κορυφή ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, 2ος ο Χρήστος Παππάς, 3ος ο Ηλίας Κασιδιάρης, 4ος ο Ηλίας Παναγιώταρος και μετά ο Γιώργος Γερμενής.

Πώς έστησαν τη δολοφονία Φύσσα

Ο εισαγγελέας στην πρότασή του αναφέρεται σε κάθε επίθεση της ΧΑ ξεχωριστά και κάνει ειδική αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Συγκεκριμένα, τονίζει πως ο Γιώργος Ρουπακιάς χτύπησε το θύμα αφού είχε προηγηθεί δημιουργία κλίματος. Δηλαδή, είχαν γίνει τηλεφωνήματα για να συγκεντρωθεί τάγμα εφόδου. Στη συνέχεια οι χρυσαυγίτες πήγαν στην καφετέρια. Από εκεί ειδοποιήθηκε και ο Ρουπακιάς. Αφού έγινε η συμπλοκή, με τους χρυσαυγίτες να χτυπούν τον Παύλο Φύσσα και τους φίλους του, στη συνέχεια ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τρεις φορές το θύμα. Μάλιστα, ο εισαγγελέας τονίζει: «Ο Φύσσας ήταν στοχοποιημένος. Ηξεραν ποιος είναι. Υπήρχε ένταση δόλου».

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter