Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Καθαρό» χρόνο τεσσάρων μηνών αναζητούν Αντ.Σαμαράς και Ευ.Βενιζέλος

samaras-venizelos-12

Φρένο στην εκλογολογία και την αμφισβήτηση της κυβέρνησης επιχειρούν να βάλουν ο Αντ.Σαμαράς και ο Ευ.Βενιζέλος, με την πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στόχος της πρωτοβουλίας τους είναι να υπάρξει «καθαρός» χρόνος για την κυβέρνηση μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε θα αρχίσει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να ολοκληρωθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και -κυρίως- να ξεδιπλώσουν την ατζέντα τους για την έξοδο από το μνημόνιο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου, για την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, βρήκε αμέσως τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και οι δύο αναζητούσαν έναν τρόπο να δώσουν τέλος στην εκλογολογία και τις εσωτερικές εντάσεις στα κόμματά τους, που δημιουργούσαν πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και στους ίδιους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν φωνές, ακόμη και «γαλάζιων» βουλευτών, που ζητούσαν σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στο κλίμα αυτό προστέθηκαν οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και η τοποθέτηση που αποδίδεται στον Κώστα Καραμανλή, περί επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ εντείνονταν οι αμφισβητήσεις, με προεξάρχοντα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκαλώντας αναταράξεις στο κόμμα, την ώρα που ο Ευ.Βενιζέλος επιχειρούσε να συνενώσει ευρύτερες δυνάμεις για το σχηματισμό της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο» διαμήνυσαν πηγές τόσο του Μαξίμου, όσο και της Χαριλάου Τρικούπη. Στα δύο επιτελεία εκτιμούν ότι μια «αναβαπτισμένη» κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει χωρίς σοβαρούς τριγμούς τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Παράλληλα, στα επιτελεία υπάρχει η προσδοκία ότι κατά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μαζί με τους 154 κυβερνητικούς βουλευτές θα συνταχθούν και κάποιοι ανεξάρτητοι (πιθανότατα κεντροδεξιοί) βουλευτές, ειδικά καθώς δεν πρόκειται για ψήφιση κάποιου δύσκολου νομοσχεδίου και όπως διαμηνύεται η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εφόσον η στήριξη που θα λάβει η κυβέρνηση αριθμεί πάνω από τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα πρόκειται για μια επικοινωνιακή επιτυχία, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει κατάλληλα το προσεχές διάστημα.

 

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter