Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά τη Δευτέρα η κυβέρνηση

samaras-009

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.


Σημειώνεται ότι στις 6 Οκτωβρίου κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, επιχειρώντας να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν το Φεβρουάριο του 2015, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια.
Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:
«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και
»2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο».
«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σε σχόλιό του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο κ. Σαμαράς επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω και έτσι ας εμφανιστεί για τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο για να απολογηθεί για την πολιτική του».
Η ΔΗΜΑΡ σχολίασε: «Η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η "φυγή προς τα εμπρός" που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο -με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας.»
Χαρδούβελης: Οι σχέσεις με τον Λαζαρίδη είναι οι καλύτερες
Στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου παρίστατο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Xαρδούβελης, ο οποίος ενημέρωσε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χαρδούβελης ρωτήθηκε πώς είναι οι σχέσεις με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη.
«Εντάξει. Μέσα ήταν και ο κ. Λαζαρίδης. Είναι οι καλύτερες. Ο κ. Λαζαρίδης είναι ένας αξιόλογος, βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος, όπως είπα και χθες» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε νέα ερώτηση εάν ο κ. Λαζαρίδης θα παρίσταται στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Παρίσταται συνήθως, ναι. Παρίσταται.»
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter