Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σαμαράς: Επείγουσα ανάγκη η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

samaras-66

Σε «κοινή ρότα» ως προς το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης βρίσκονται Ελλάδα και Ιταλία που και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια ανάσχεσης των κυμάτων εισόδου μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 24ωρα από τις επισημάνσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και να στηρίξει τις χώρες που καλούνται να διαχειριστούν το «πρόβλημα» της ανάσχεσης και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έλαβε θέση.
Ειδικότερα για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, την αντιμετώπιση του οποίου χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση είναι μη ανεκτή και ότι δημιουργεί πλήθος οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σημείωσε ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ότι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι μια κοινή πρόκληση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών επαναπρόωθησης που έχει συνάψει η ΕΕ με τρίτες χώρες. Τέλος, υπογράμμισε το εποικοδομητικό έργο της ελληνικής προεδρίας στο θέμα αυτό.
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα τελευταία ημέρα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), πρόκειται να διοργανώσει στην Αθήνα, τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014, Διεθνή Συνδιάσκεψη με θέμα «Μια ολοκληρωμένη και κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη: Ποιες είναι οι προκλήσεις για συνεργασία με τρίτες χώρες;». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επιφανείς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναπτύξουν θέματα όπως «Πολιτική συνόρων: Ασφάλεια και "παράνομη" μετανάστευση», «Πολιτική ασύλου: Ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική ένταξη» και «Πολιτική Μετανάστευσης: Διαμόρφωση και καθοριστικοί παράγοντες». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων.
Η θεματολογία της Διεθνούς Συνδιάσκεψης καθίσταται σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη ενώ τα συμπεράσματά της που αντικατοπτρίζουν την οπτική των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων, θα συμβάλλουν στο διάλογο για τη διαμόρφωση μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη, που θα ενσωματώνει τις προκλήσεις και θα απαντά στα αδιέξοδα της υπάρχουσας, επικεντρώνοντας στην ανάδειξη των θετικών πτυχών μιας συνολικής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην υπηρεσία της ανάπτυξης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter