Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

To πρακτορείο Reuters για την εμπλοκή Μαρινάκη με την πολιτική και τον Δήμο του Πειραιά

marinakis-politiki

Για «σπάνια επιδρομή» ενός μεγιστάνα της ελληνικής ναυτιλίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας κάνει λόγο το αφιέρωμα του πρακτορείου Reuters στον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος «εφόρμησε στο λιμάνι του Πειραιά» έχοντας ήδη πετύχει την πρώτη του νίκη.

Πρόκειται για μια «ασυνήθιστη ενέργεια», σχολιάζει το πρακτορείο στο ρεπορτάζ του για τον «επιτυχημένο πρόεδρο της πιο δημοφιλούς ομάδας στην Ελλάδα», ο οποίος έχει πανηγυρίσει πολλές νίκες μέσα στο γήπεδο, αλλά την προηγούμενη Κυριακή πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην πολιτική».

«Σπάνια οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμειγνύονται με την πολιτική, σε μια χώρα που οι επαφές ανάμεσα στην πολιτική και τους επιχειρηματίες διεξάγονται παρασκηνιακά. Οι πλοιοκτήτες συνήθως κρατούν ένα πολύ χαμηλό προφίλ, καθώς απολαμβάνουν ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς που έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Πειραιά, αλλά τους έχει κάνει μη δημοφιλείς στον μέσο Έλληνα που βιώνει μια σκληρή οικονομική κρίση», σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Η επιτυχία του Βαγγέλη Μαρινάκη αντανακλά με πολλούς τρόπους την απογοήτευση των Ελλήνων απέναντι στην ανυπόληπτη κατηγορία των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης. Ο 46χρονος εφοπλιστής, ο οποίος κατεβαίνει με το συνδυασμό "Πειραιάς Νικητής", υπόσχεται να αναζωογονήσει την πόλη, να δημιουργήσει απελπιστικά αναμενόμενες νέες θέσεις εργασίας με το ίδιο επιχειρηματικό δαιμόνιο που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να κατακτήσει τα 12 από τα 14 τελευταία πρωταθλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Οι υποσχέσεις του πιάνουν τόπο στον Πειραιά, ένα λιμάνι που έχει υποφέρει πολλά κατά την 6ετία της κρίσης χρέους, παρά το γεγονός ότι είναι το σπίτι εκατοντάδων ναυτιλιακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε σε όλο τον κόσμο αλλά και από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου τουριστών παγκοσμίως, στο δρόμο προς τα ελληνικά νησιά.
Επίσης, σημειώνεται, πρόκειται για μια εποχή αβεβαιότητας για το λιμάνι καθώς πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, παρά την αντίθεση του Μαρινάκη και των λοιπών εφοπλιστών.

«Οι επικριτές του λένε ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει μια νέα τάση των μεγιστάνων του πλούτου, οι οποίοι χρησιμοποιούν την πολιτική για την υπεράσπιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων. Κάποιοι άλλοι τον συγκρίνουν με τον Μπερλουσκόνι. Άλλοι, πάλι, όπως ο Αλέξανδρος Νανόπουλος, πωλητής από τον Πειραιά, βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι ασχολούνται με τα κοινά άνθρωποι που μέχρι χθες δεν είχαν σχέση με την πολιτική.

Ποντάροντας στην απογοήτευση των κατοίκων, ο Μαρινάκης έχει υποσχεθεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο δημιουργώντας «μια δουλειά για κάθε πολίτη». Για να στηρίξει αυτή την υπόσχεσή του, τονίζει την επιτυχία της ποδοσφαιρικής του ομάδας καθώς και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Τα αθλητικά του διαπιστευτήρια είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από διαφθορά και βία. Ένα γιγαντιαίο πόστερ του Μόραλη κρέμεται από γήπεδο του Ολυμπιακού, το οποίο διαθέτει επίσης περίοπτη θέση στην τηλεοπτικό σποτ του υποψήφιου δημάρχου.

Πηγή: www.ethnos.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter