Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Παπούλιας – «Αναρμόδιος» δήλωσε ο Γκάουκ

papoulias-gaouk

Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου, έθεσε ευθέως στο Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ειδικότερα, ο κ. Παπούλιας ζήτησε την άμεση λύση του προβλήματος με ταχύτατη έναρξη των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ότι ως χώρα δεν «παραιτηθήκαμε ποτέ από τις διεκδικήσεις και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος δήλωσε «αναρμόδιος», προσθέτοντας ότι: «Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να πάρω θέση διαφορετική από αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα κατάλληλα λόγια για να αναγνωρίσω την ευθύνη των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων έναντι της Ελλάδας».

Νωρίτερα ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε ότι το μέλλον των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, είναι κοινό μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία και πρόσθεσε ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γκάουκ στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια.

«Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης» υπογράμμισε.
Ο κ. Γκάουκ ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να δείξει αλληλεγγύη σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία.

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γερμανός πρόεδρος.

«Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».

Από την πλευρά του, ο Κ.Παπούλιας ως παράδειγμα εγκάρδιας συνεννόησης των δύο λαών είπε: «Δυόμισι εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2013 και αναμένεται το 2014 να αυξηθούν 10% - 12% και αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της». Ο κ. Γκάουκ απάντησε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να τρομοκρατηθούν απ' όσα γράφονταν στον Τύπο, για την κατάσταση στη χώρα σας».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter