Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θετικά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αργία στις πληγείσες περιοχές απο την κακοκαιρία, δήλωσε ο Πρόεδρος Β.Ε.Π.

0Γιώργος Παπαμανώλης Ντόζας

Την ικανοποίησή του για την λήψη μέτρων διευκόλυνσης φορολογουμένων και επιχειρήσεων, που τέθηκαν σε αργία λόγω της κακοκαιρίας, στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2022, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή των αποφάσεων για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων έθεσε ,με ανακοινώσεις του, τα καίρια ερωτήματα για τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων από τον εργοδότη και τον τρόπο αντιμετώπισης των τρεχουσών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Β.Ε.Π., τονίζοντας στην ανακοίνωσή του την συναίνεσή του στα μέτρα για την ασφάλεια όλων, επεσήμανε τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζήτησε άμεσα απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα που έθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν προωθείται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με δυο σκέλη:

• στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους το μισθό τους

• οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεπώς, σύμφωνα με την σχετική νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλίζεται πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους τις δύο μέρες της αργίας λόγω της κακοκαιρίας, δηλαδή, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, αλλά το τμήμα του μεικτού μισθού που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές θα καταβληθεί, δηλαδή θα επιδοτηθεί, από το κράτος.

Όσον αφορά όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που λήγουν από 24 έως 31/1, για τις οποίες ο Πρόεδρος Β.Ε.Π. ζήτησε παράταση για ένα 15νθημερο , από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε η παράταση όλων των προθεσμιών που λήγουν εντός του ανωτέρω διαστήματος, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου 2022.
“Η ανθρώπινη ζωή προέχει” δήλωσε ο κ. Παπαμανώλης, “ όμως και από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ζουν οικογένειες και έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα και να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα προς άμβλυνση των επιπτώσεων από την αργία που ανακοινώθηκε, όπως πολύ σωστά έγινε από την Πολιτεία”.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter