Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Β. Κορκίδης: Μπορούν και πρέπει να κτιστούν στις ελληνικές ναυπηγικές μονάδες πλοία για το Π.Ν.

0korkidis1

«Τίποτα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποκλείσει τα ελληνικά χέρια του σήμερα, τους Έλληνες ναυπηγούς και επιστήμονες του σήμερα να κτίσουν πλοία για λογαριασμό του Πολεμικού μας Ναυτικού». Τούτο αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τις αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου στην τηλεόραση του Alpha για το ενδεχόμενο να ναυπηγηθούν πλοία για τις ανάγκες του Π.Ν. στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων και συμφωνιών για την προμήθεια φρεγατών.
Ειδικότερα ο κ. Κορκίδης τονίζει τα ακόλουθα:
«Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου περί της διάθεσης της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει την ναυπήγηση πλοίων για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού και σε ελληνικές ναυπηγικές μονάδες στις διαπραγματεύσεις με την Γαλλική και όχι μόνο πλευρά, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά έχει πρόσφατα υποστηρίξει τις δυνατότητες ναυπήγησης από ελληνικά χέρια και Έλληνες ναυπηγούς, πλοίων για τις αμυντικές μονάδες της χώρας υπερασπιζόμενο τις δυνατότητες της «τρίαινας» των ναυπηγείων, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά και την ζέουσα τεχνογνωσία των απασχολούμενων σε αυτά. Μια σύντομη αναδρομή-περιήγηση στην από αιώνων ιστορία αυτής της χώρας καθιστά προφανές ότι η ναυπήγηση του ισχυρότερου «πλεύσιμου όπλου» της αρχαιότητας, όπως οι τριήρεις ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού και κατασκευής από τα τότε ελληνικά χέρια. Τίποτα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποκλείσει τα ελληνικά χέρια του σήμερα, τους Έλληνες ναυπηγούς και επιστήμονες του σήμερα να κτίσουν πλοία για λογαριασμό του Πολεμικού μας Ναυτικού και όχι μόνο. Οι παραγωγικές τάξεις προσδοκούν στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής μας βιομηχανίας, αλλά και παράλληλα της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των απασχολούμενων διαχρονικά σε αυτές. Το Ε.Β.Ε.Π. θα είναι αρωγό σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η Αμυντική Βιομηχανία της χώρας μπορεί να προσφέρει πολλά στην ισχυροποίηση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας, αλλά και να προσδώσει δυναμική σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.»

Ν. Παναγιωτόπουλος: Φιλόδοξο και εκτενές το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Την πεποίθησή του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επανεξοπλίζονται «στο πλαίσιο ενός μεγάλου και οργανωμένου σχεδίου» με τη συμβολή των επιτελείων του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
«Το πρόγραμμά μας», τόνισε ο υπουργός, «έχει την έγκριση του πρωθυπουργού και βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πολύ φιλόδοξο και εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Καλύπτει όλο το μήκος και πλάτος των Ενόπλων Δυνάμεων και τους τρεις κλάδους. Δεν περιλαμβάνει μόνο την απόκτηση καινούργιων συστημάτων, όπως είναι τα αεροπλάνα Rafale, αλλά και την αναβάθμιση των υφισταμένων συστημάτων, κάτι που είναι άλλωστε πάρα πολύ σημαντικό».

«Το μεγάλο μας σχέδιο της δομής δυνάμεων», συνέχισε, «προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη. Πήραμε έως τώρα τα 18. Αργά ή γρήγορα θα συζητηθεί και η αγορά των F-35. Δεν είναι της παρούσης, αλλά θα πάμε σε αεροσκάφη 5ης γενιάς και το βασικό αεροσκάφος σε τέτοιο επίπεδο - εντός ΝΑΤΟ - αυτή τη στιγμή είναι το F-35. Θυμίζω, επίσης, ότι εξελίσσεται φέτος το πρόγραμμα μετατροπής ελληνικών F-16 σε Viper. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη εκδοχή F-16 στον κόσμο. Σε λίγες ημέρες θα πετάξει στην Αμερική το πρώτο ελληνικό F-16 Viper. Για τα επόμενα επτά χρόνια, θα εξελίσσουμε, ανά έτος, από οκτώ έως δώδεκα F-16 σε Viper».
Για την Τουρκία, ο υπουργός επεσήμανε ότι «αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα ενισχύεται γρήγορα και καταλυτικά. Η απόκτηση των Rafale θα γύρει την πλάστιγγα ισχύος προς την ελληνική πλευρά. Δεν είναι μόνο η προμήθεια των αεροπλάνων. Είναι και τα όπλα που φέρουν. Όπλα στρατηγικά που δεν διαθέτει η άλλη πλευρά. Όπλα ικανά να εξαπολύσουν καίρια πλήγματα στην αντίπαλη πλευρά εάν χρειαστεί. Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί».
Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε ότι προχωράμε «με προηγμένα οπλικά συστήματα - με αεροπλάνα και όπλα αλλά και σε επίπεδο υποδομών - ενισχύοντας το αποτρεπτικό μας αποτύπωμα. Αυτό συμβαδίζει με την διπλωματία. Διότι, η διπλωματία δεν μπορεί δίχως την αποτροπή».
Ειδικότερα, για το ενδεχόμενο απόκτησης των γαλλικών φρεγατών Belharra, ανέφερε ότι η απόφαση «θα ληφθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους». Όπως είπε ο υπουργός, «δεν ήρθε η Γαλλίδα υπουργός Φλωράνς Παρλί κομίζοντας την πρόταση για τις φρεγάτες χθες στην Αθήνα. Διαβεβαίωσε όμως, ότι δεν αργεί αυτή η πρόταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε το - ευχάριστο αν θέλετε - πρόβλημα να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών προτάσεων. Έχουμε πέντε προτάσεις μεταξύ άλλων, αλλά και την γαλλική που θα έρθει. Έχουμε ήδη την γερμανική, την ισπανική, την αμερικανική, την ολλανδική και την βρετανική. Εμείς θέλουμε μια πρόταση - πακέτο. Εκτός από την ναυπήγηση των 4 πλοίων - που θα είναι φρεγάτες νέου τύπου - να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας. Και μέχρι να ναυπηγηθούν - κάτι που θα πάρει έξι με επτά χρόνια - θα μας δώσουν εκείνοι που τελικά θα πάρουν τη δουλειά, τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Δηλαδή δύο μεταχειρισμένα πλοία, αλλά σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως αναβαθμισμένα. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter