Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κυρ.Μητσοτάκης- Eπένδυση Microsoft: Το όφελος για την οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου

0mist maicro

Η ισχυρή βούληση μιας χώρας να προοδεύσει και να αναπτυχθεί και η φιλοδοξία μιας τεχνολογικής υπερδύναμης να διευρύνει την εμβέλειά της αντλώντας δύναμη από το αξιακό δυναμικό αυτού του τόπου οδήγησαν στην ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα, ύψους ενός δισ. ευρώ, όπου δημιουργεί τεράστια κέντρα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (data centers). Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, μιλώντας στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth, μαζί με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ (Brad Smith), στο μουσείο της Ακρόπολης.
«Η Ελλάδα έχει την ήλιο της, τώρα έχει και το cloud (σύννεφο)» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξήρε την σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης στη χώρα μας και εστίασε στα οφέλη της. Τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα, προκειμένου η χώρα να κάνει άλμα στο μέλλον και να είναι όλοι οι Έλληνες με τους νικητές της 4ης βομηχανικής επανάστασης. Σε άλλες εποχές τρεις γιγαντιαίοι σταθμοί ψηφιακής αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων στην Ελλάδα θα έμοιαζε φανταστικό σενάριο, όμως έγινε πραγματικότητα».
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός, όταν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον πρόεδρο της Microsoft και να τον πείσει να επενδύσει περαιτέρω στη χώρα μας. Όπως εξήγησε η επένδυση αυτή έχει πολυεπίπεδη οικονομική σημασία, αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση, και καθιστά την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο του cloud, της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων.
Μάλιστα αναφέρθηκε στην υπάρχουσα επένδυση μέσω εφαρμογής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου, από το 2021, -όπως είπε- «ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων και της ίδιας της ζωής της αρχαίας Ολυμπίας όπως ήταν πριν 2,5 χιλιετίες. Και κάθε κάτοικος της γης θα μπορεί να ζήσει εικονικά στην περιοχή, και να θαυμάσει τα αριστουργήματά της». Και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας από μια διαφορετική σκοπιά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «επαυξημένη πραγματικότητα» η οποία -όπως επισήμανε- θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποία αντιλαμβανόμαστε τα μνημεία μας. «Θα ξαναζωντανεύει το παρελθόν μπροστά στα μάτια μας. Κάθε Έλληνας και κάθε άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που θα μοιράζεται αυτή την οικουμενική κληρονομιά των προγόνων μας είναι ευγνώμων γι' αυτήν την προσφορά. Επανατοποθετεί την τεχνολογία στην πραγματική της αποστολή να βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center αυτομάτως αναβαθμίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό και για την Ελλάδα συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία πέρα από τις θέσεις εργασίας, η οποία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με βάση εμπειρία άλλες χώρες.
«Εκτινάσσεται το όφελος αν αποτιμηθεί η ανταγωνιστικότητα και ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων που ανακαλύπτουν την προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν" εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη που εργάστηκαν σκληρά για αυτή την επένδυση, όπως είπε, και τόνισε ότι δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα με μικρότερο κόστος.
«Ως χρήστης των ψηφιακών μέσων και ως πολίτης περιμένω μεγαλύτερη ταχύτητα χαμηλότερο κόστος, και περισσότερη ασφάλεια στη διαχείριση των δεδομένων που παραμένουν στον τόπο μου. Πιο γρήγορη ανταπόκριση σε εφαρμογές που χρησιμοποιεί το δημόσιο, και πολλές δουλειές με όχημα το πρόγραμμα επιμόρφωσης της Microsoft για 100 χιλιάδες συμπολίτες μας που θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Ως πρωθυπουργός, όμως, οι φιλοδοξίες μου είναι περισσότερες και, καθώς η χώρα μας γίνεται από τις λίγες που φιλοξενούν τέτοια data centers, προχωρά σε μια τομή ολιστικού εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης είναι γνωστός ο ευεργετικός αντίκτυπος μιας τέτοιας επένδυσης σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν περισσότερο, ενώ η επένδυση αυτή θα δώσει ώθηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις, θα βοηθήσει στην άνθηση της έρευνας και την ανακοπή και -γιατί όχι- την αντιστροφή του ρεύματος brain drain» τόνισε πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι δεν έχουμε μόνο ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα μας, αλλά και εκτός αυτής.
«Λένε πολλοί ότι στην εποχή μας η πληροφορία είναι εξουσία. Ίσως. Σε κάθε περίπτωση όμως η πληροφορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική πολιτική και κοινωνική ζωή. Γι' αυτό υποδέχομαι την επένδυση όχι μόνο ως τεχνολογικό άλμα, αλλά και ως βήμα εκδημοκρατισμού, μια κοινωνική τομή που αφορά το άτομο και το σύνολο. Στον καιρό fake news, η ασφαλής αποθήκευση δεδομένων επιτρέπει την πιο εύκολη επαλήθευσή τους, ενώ ένα διαφανές διαδίκτυο αποτελεί φόρουμ πολιτικής δραστηριοποίησης και πρέπει να είναι φόρουμ υγιούς ανταλλαγής ιδεών. Και παράλληλα, κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας ενδυναμώνει και τη δημοκρατική νομιμότητα, προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, και εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Επισήμανε, από την άλλη πλευρά, ότι η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει παράθυρο γνώσης για όλους. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταργήσει διακρίσεις, περιθωριοποιώντας το περιθώριο και προβάλλοντας την εξωστρέφεια, αρκεί να έχουν όλοι πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες σε λογικό κόστος». Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου του ψηφιακού αναλφαβητισμού, τονίζοντας πως πρέπει να πολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα που μπορούν να δημιουργήσουν τα νέα ρήγματα του μέλλοντος, αν δεν αντιμετωπιστούν.

Μπραντ Σμίθ: Η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία

Μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Microsoft. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο κ.Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».
Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter