Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Απογοητευτικά τα πορίσματα έρευνας του ΕΣΠ- Ζητά λήψη μέτρων

0ekptoseis

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την συμπλήρωση των τριών πρώτων εβδομάδων των θερινών εκπτώσεων, πραγματοποίησε έρευνα αποτίμησης της εμπορικής κίνησης.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του¨"οι χαμηλές πτήσεις των πρώτων δύο μηνών της επανεκκίνησης, είχαν μεταφέρει τις ελπίδες εξισορρόπησης της αγοράς σε αυτή την πρώτη εκπτωτική περίοδο που παραδοσιακά είναι και η δυνατότερη. Δυστυχώς όμως, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με ποσοστά που τις περισσότερες φορές κυμαίνονται μεταξύ 20% - 50% και μόνο μια στις δέκα είχε οριακά θετική επίδοση.

Τα μηνύματα από την Κυριακή που η αγορά έμεινε ανοιχτή είναι τόσο απογοητευτικά που το 94% των καταστημάτων ζητά την κατάργηση της. Άλλωστε άνοιξαν μόνο έξι στα δέκα καταστήματα, καταγράφοντας χαμηλότερους τζίρους το 80% αυτών.

Είναι φανερό πως έχει διαμορφωθεί μια καινούργια πραγματικότητα στην οικονομία και στην αγορά που απαιτεί γρήγορες και γενναίες πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα.

Προτείνουμε εξορθολογισμό του λιανεμπορίου με την λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως άλλωστε ζητά το σύνολο των επιχειρήσεων της έρευνας μας, ειδικότερα:

✓ Επίσπευση των διαδικασιών για ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και τους ιδιωτικούς φορείς σύμφωνα με το νέο νόμο.
✓ Ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις
✓ Νέο στοχευμένο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
✓Ολιγόμηνη χρηματοδότηση των επιταγών από τις τράπεζες με χαμηλότοκο επιτόκιο, ώστε να προστατευτεί το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο από το τσουνάμι ακάλυπτων επιταγών που έρχεται.
✓Θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
✓ Κατάργηση της Κυριακάτικης λειτουργίας στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων που προσθέτει κόστη χωρίς οφέλη.
✓ Κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων που δημιουργεί πολλαπλές στρεβλώσεις.
✓ Διαβούλευση με τον εμπορικό κόσμο για ένα οδικό χάρτη εξόδου από τη κρίση και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, πάνω στην βάση του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, θεωρεί πως οι επιχειρήσεις που σήμερα είναι ανοιχτές έχουν δικαιωματικά αποκτήσει τον τίτλο της βιώσιμης μετά από εξετάσεις δεκαετίας. Καλούμε το κράτος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε λουκέτα που θα γιγαντώσουν την ανεργία και θα δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή.

Το ελληνικό εμπόριο αποτελεί παραδοσιακά το μεγαλύτερο εργοδότη και την ατμομηχανή ανάπτυξης και δημοσίων εσόδων. Δικαιούται λοιπόν να λάβει στήριξη, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της οποίας θα καρπωθεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter