Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κορκίδης: Βαθύ θα είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις

0korkidhs

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ κ. Β. Κορκίδη για τις φετινές θερινές εκπτώσεις. «Όπως όλα δείχνουν, βαθύ θα είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις, με την αγοραστική κίνηση στην Αττική να συνεχίζει υποτονικά, αντίστοιχα με τα επίπεδα του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από την πλήρη άρση του lockdown.
Ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που διενεργούνται οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά την τελευταία δεκαετία στα 6 δις ευρώ, καταγράφοντας όμως, από έτος σε έτος σημαντικές αυξομειώσεις. Ενδεικτικά, την προ κρίσης περίοδο και συγκεκριμένα το αντίστοιχο δίμηνο του 2009, ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων είχε ξεπεράσει τα 8 δις ευρώ, δηλαδή ήταν συγκριτικά 25% υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας που ακολούθησε. Από τότε οι ετήσιες απώλειες του θερινού εκπτωτικού τζίρου είναι σταθερά στα επίπεδα των μείον 2 δις ευρώ.
Η χρονιά που διανύουμε, θα μας γυρίσει σίγουρα αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία είναι βέβαιο πως φέτος, η ανοδική τάση, που είχε εμφανισθεί το καλοκαίρι του 2014, όταν για πρώτη φορά από το 2009 είχε καταγραφεί αύξηση του τζίρου, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα διακοπεί, λόγω κορονοϊού. Ως γνωστό, η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση που καταγράφηκε ήταν το 2013, όταν ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων υποχώρησε κατά 12% σε σύγκριση με το 2012 και διαμορφώθηκε στα 5,8 από 6,6 δις ευρώ. Ενδεχομένως η φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, αφού η μείωση των πωλήσεων, που καταγράφεται τα α’ εξάμηνο του 2020, στο εμπόριο είναι -23% και η μείωση στα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων είναι -77%. Αυτά τα μεγέθη δύσκολα ανατρέπονται στο β’ εξάμηνο, αλλά τουλάχιστον μπορούν να βελτιωθούν μέχρι τέλος του έτους, μειώνοντας αισθητά τις προβλεπόμενες απώλειες.
Για τις φετινές θερινές εκπτώσεις στην Αττική, όπου πραγματοποιούνται άνω του 50% των εμπορικών συναλλαγών, η εκτίμηση είναι ότι ο τζίρος θα σημειώσει σημαντική μείωση (>17%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το 65% των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική δηλώνει πως έχει πληγεί από την κρίση της πανδημίας και εκτιμά τις απώλειες τζίρου στο -54%. Η εκτίμησή μας για τις φετινές εκπτώσεις βασίζεται στους δείκτες οικονομικού κλίματος (87,6) και καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,2), που δείχνουν πως θα διαμορφωθούν σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου και πολύ χαμηλότερα από τα 6 δις ευρώ. Η εκτίμηση αυτή, επίσης βασίζεται στην πορεία που καταγράφει ο κύκλος εργασιών στο εμπόριο σε ετήσια βάση με μείωση τζίρου από τα 40,1 δις ευρώ πέρυσι στα 31,3 δις ευρώ φέτος. Οι φετινές θερινές εκπτώσεις στις αγορές της Αττικής, σε μικρά και μεγάλα καταστήματα των κεντρικών και περιφερειακών αγορών, καθώς και σε εμπορικά κέντρα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, με ανύπαρκτη τουριστική κίνηση και δυστυχώς απούσα τόσο την “εισαγόμενη” όσο και την “εσωτερική κατανάλωση”.
Σε γενικές γραμμές το κλίμα στον εμπορικό κόσμο της Αττικής είναι απαισιόδοξο με αμυδρές ελπίδες και με έντονο προβληματισμό. Ο στόχος για φέτος επαναπροσδιορίζεται στο να περιορίσουμε το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απωλειών κερδών στο -39%. Το ενθαρρυντικό είναι πως η μάχη επιβίωσης στο λιανικό εμπόριο και η προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά της Αττικής συνεχίζεται αμείωτη από όλους τους εμπόρους, με γενναίες εκπτώσεις προς τους εγχώριους καταναλωτές.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter