Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υποστήριξη των ΜμΕ με 5 μέτρα που απαιτούνται για την επίλυση της κρίσης του κορονοϊού

0korkidhs

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από τους ευρωπαίους μικρομεσαίους στα μέτρα κρίσης του COVID-19, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα τα υιοθετήσουν γρήγορα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μια εκτεταμένη ερμηνεία της ευελιξίας για τη δημοσιονομική πολιτική καθώς και την παροχή κανόνων κρατικών ενισχύσεων που επιτρέπουν τη στήριξη της ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Από κοινού οι δύο αυτές αποφάσεις, επιτρέπουν στα κράτη μέλη να βοηθήσουν τις ΜμΕ με εγγυήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης ή με αναβολή πληρωμών φόρων και κοινωνικής εισφοράς. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβούλιο Αττικής Βασίλης Κορκίδης θεωρεί σημαντική την πρόταση δημιουργίας ενός Ταμείου Επενδύσεων «Corona Response» το οποίο θα υποστηρίξει τη χρηματοδότηση των ΜμΕ σε όλες τις περιφέρειες της Κοινότητας που έχουν ανάγκη.
Ανησυχητικές βεβαίως συνεχίζουν να είναι οι πληροφορίες από τις εθνικές οργανώσεις και τις επιχειρήσεις-μέλη των Επιμελητηρίων, γεγονός που δείχνει από τώρα το καταστροφικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά για τις ΜμΕ, κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ με το πακέτο κρίσης «Corona».
Η πρώτη ανάγνωση στα ανακοινωθέντα μέτρα, διατυπώνει πως είναι απολύτως απαραίτητα για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στη πραγματική οικονομία. Ορθώς επιτρέπουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τη μέγιστη ευελιξία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες και να επεκτείνουν τις δυνατότητες παροχής κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της τρέχουσας κρίσης. Το ζητούμενο είναι πλέον όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών να εγκρίνουν τα μέτρα αυτά όσο το δυνατόν ταχύτερα και οι εθνικές κυβερνήσεις να τα χρησιμοποιήσουν σε εθνικό επίπεδο.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι αυτή η κρίση χρειάζεται πρωτίστως δημοσιονομική στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει έτοιμη να αποφύγει μια νέα κρίση δημόσιου χρέους όταν τα κράτη μέλη ενεργούν ανάλογα.
Για τις ΜμΕ που ήδη πλήττονται και θα επηρεαστούν σημαντικά από την κρίση στο άμεσο μέλλον, το σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:
(1) Εξασφάλιση της ρευστότητας με την παροχή εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης και αναβολή πληρωμών φόρων και κοινωνικών εισφορών,
(2) Μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων και των ΜΜΕ από τις επιχειρήσεις,
(3) Προσφορά προγραμμάτων ανεργίας από τα οποία και οι ΜΜΕ μπορούν να ωφεληθούν,
(4) Εξασφάλιση της λειτουργίας της κρίσιμης δημόσιας υποδομής,
(5) Διατήρηση της αλυσίδας εφοδιασμού όσο το δυνατόν πιο ανοικτή.
Η πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων «Corona Response» το οποίο στοχεύει επίσης στην παροχή στήριξης στις ΜμΕ που επηρεάζονται από την κρίση, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχοντες δίαυλοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για να προσεγγίσουν τις ΜμΕ όσο το δυνατόν ταχύτερα και όσο το δυνατόν περισσότερο. Συμπερασματικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Β. Κορκίδης σημειώνει πως τα 5 μέτρα αντιμετωπισης της κρίσης του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ μπορούν να παράσχουν ένα πρώτο πλαίσιο για τα εθνικά προγράμματα στήριξης όλων των ΜμΕ στην ΕΕ-27.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter