Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΒΕΠ: Εκπέμφθηκε από την Κίνα ηχηρό μήνυμα ενός κλίματος εμπιστοσύνης, μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης

0korkidhs

Επιτυχία της οικονομικής διπλωματίας της επιχειρηματικής αποστολής στην Κίνα «βλέπει» το ΕΒΕ Πειραιώς αποτιμώντας θετικά το αποτέλεσμα των εκεί επαφών. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα ακόλουθα:
"Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Κίνα, σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, ως προς την επίτευξη των στόχων. Με την Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη China International Import Expo 2019, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από πολυμελή ελληνική επιχειρηματική αποστολή, πήγε στη Σαγκάη με προτεραιότητα να επανασυστήσει την Ελλάδα στην αγορά της Κίνας και να πείσει τους Κινέζους επενδυτές ότι τώρα είναι η ώρα να δουν τη χώρα μας ως μια μεγάλη ευκαιρία. Σε επίπεδο πολιτικής και Οικονομικής Διπλωματίας, η επιτυχής έκβαση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, αναμένεται να ολοκληρωθεί με την άμεση ανταπόδοση της επίσκεψης του Κινέζου Πρόεδρου Σι Τζιπίνγκ στην Ελλάδα, στις 10-12 Νοεμβρίου. Στη Αθήνα οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες, επιβεβαιώνοντας έτσι την αμφίδρομη ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία.
Μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού, δύο πολύ μεγάλες τράπεζες στη Κίνα και παγκοσμίως, η Bank of China και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσαν το άνοιγμα υποκαταστημάτων τους στην Αθήνα. Η κινέζικη τράπεζα ICBC ήδη συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και εξετάζει τις δυνατότητες για άλλες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.
Σημαντική εξέλιξη προέκυψε με τη ένταξη ελληνικών προϊόντων στη κινέζικη ηλεκτρονική πλατφόρμα, “Alibaba”, που έχει πελατολόγιο 700 εκατ. καταναλωτών και ρεκόρ πωλήσεων ημερησίως που φτάνει σε αξία τα 30 δις δολάρια από τη διακίνηση 1 δις δεμάτων σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον ζητήθηκε η τουριστική προβολή της Ελλάδας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Ali Express”, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. Το γεγονός ότι υπάρχουν απευθείας δρομολόγια της Air China στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο και από το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σαγκάη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις το 2020 οι τουρίστες από τη Κίνα που θα έρθουν στην Ελλάδα να ξεπεράσουν κατά πολύ τις σημερινές 200.000 και το 2021 να προσεγγίσουν τις 500.000 αφίξεις.
Στις επαφές του πρωθυπουργού με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, , η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, εξετάστηκε η δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε όλες τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, με εκπροσώπους άλλων μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Το άνοιγμα της Κινεζικής αγοράς σε υψηλής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα αναμφισβήτητα αποτέλεσε προτεραιότητα των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου που είχαν δυναμική παρουσία στο ελληνικό περίπτερο της διεθνούς εμπορικής έκθεσης.
Ιδιαίτερη σημασία για το ΕΒΕΠ είχε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα γραφεία της έδρας της Cosco, μετά και την έγκριση της κυβέρνησης του νέου “master plan” με επιπλέον 600 εκατ. ευρώ επενδύσεις. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Ναυτιλίας κατέστησαν σαφές, πως όλα τα επόμενα βήματα, που θα αναδείξουν το λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα της Ευρώπης, θα γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με σεβασμό στο περιβάλλον".

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ναυτιλίας, που ανέδειξαν το θέμα, πως θα ήταν προς όφελος των δύο χωρών να χρησιμοποιείται ελληνικής κατασκευής εξοπλισμός και να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία της Cosco με ελληνικές επιχειρήσεις ναυτιλιακών υπηρεσιών, εντός, εκτός, από και προς τον Πειραιά. Ειδικότερα για την ελληνική ναυτιλία, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι, περισσότερα από 1.000 ελληνόκτητα πλοία ναυπηγήθηκαν στη Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια, που αντιστοιχούν αθροιστικά σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δις δολάρια. Εάν μάλιστα αυτά τα πλοία, αλλά κυρίως αυτά που θα επισκευαστούν και θα κατασκευαστούν στο μέλλον, μπορούν να αξιοποιήσουν τον υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρίες, αυτό θα βελτίωνε τη συνεργασία με αμοιβαία επωφελή τρόπο. Η επένδυση της Cosco σε Ελληνικές υποδομές αποτελεί “success story”, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τη Κίνα. Ο Πειραιάς συνιστά παράδειγμα για το πώς μία Κινεζική εταιρεία ήταν αρκετά τολμηρή ώστε να επενδύσει στο πρώτο μεγάλο Ευρωπαϊκό λιμάνι στη διαδρομή από την Ασία προς την Ευρώπη, μετά τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ. Αντίστοιχα όμως, μέσω της Ελλάδας, τα αγαθά από την Ασία μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη επτά έως δέκα ημέρες ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες θαλάσσιες οδούς, εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο, χρήμα και εκπομπές ρύπων.
Μία πρώτη αποτίμηση του ΕΒΕΠ από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Κίνα, είναι το πολλαπλό ηχηρό μήνυμα ενός κλίματος εμπιστοσύνης, μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και η ανάδειξη του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δημιουργείται, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα. Τέλος, το ΕΒΕΠ οφείλει να εξάρει την συμβολή της υψηλού επιπέδου ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας από τους χώρους της ναυτιλίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της τεχνολογίας, της ενέργειας, των logistics, της αγροδιατροφής και των υπηρεσιών, που αναμφισβήτητα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός άριστου κλίματος συνεργασίας με έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter