Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΣΒΑΠ: Αναγκαία η εξωστρεφής πολιτική για προσέλκυση επενδύσεων

0mathios

«Η εξωστρέφεια δεν είναι μόνο κατεύθυνση για την παραπέρα εκβιομηχάνιση της χώρας αλλά και βασικός προσανατολισμός της εθνικής μας παραγωγής στην προσπάθεια να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αξιοποιήσουμε τις προσφερόμενες ευκαιρίες, κατά την έξοδό μας από την κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη με αντικείμενο συζήτησης την σημασία της οικονομικής διπλωματίας ως μηχανισμού στήριξης και των εξαγωγών της βιομηχανικής μας παραγωγής.
Παρουσιάζοντας 13 σημεία αναγκαίας στήριξης της εξωστρέφειας, από την οικονομική διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη διευκολύνσεων της κινητικότητας παραγόντων και τεχνοκρατών και Τρίτων χωρών στην Ελλάδα ώστε οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να στερεωθούν ακόμη περισσότερο στην διεθνή αγορά.
Το σχετικό υπόμνημα
Κύριε Υφυπουργέ,
Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε η εξωστρέφεια είναι και για την βιομηχανία της Αττικής μονόδρομος όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για ανάκαμψη από την δοκιμασία της κρίσης.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς έχει μέλη και μεγάλες ομάδες επιχειρήσεων με έντονη εξωστρέφεια, τόσο στον φυσικό μας χώρο που είναι η Ευρώπη, όσο και στις χώρες Μέσης Ανατολής, Ασίας και Αμερικής.
Συνεπώς μας αγγίζει απόλυτα και η πολιτική της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου σας.
Προκειμένου να διαμορφώσετε μια γενικής κατεύθυνσης άποψη σας μεταφέρω 13 σημεία αμέσου ενδιαφέροντος μας προς διερεύνηση συζήτηση και επίλυση, όσο είναι αυτό εφικτό.
Τα σημεία αυτά εστιάζονται στα εξής:
• Πρακτικά μέτρα για το γνωστό και παλαιό πρόβλημα των επισκέψεων στην χώρα μας παραγόντων της οικονομίας, χωρών όπου απαιτείται έγκριση από τα προξενεία μας. Σας επισημαίνουμε ότι για να παρακαμφτεί η σημερινή γραφειοκρατική κατάσταση που κρατάει τους επισκέπτες μας σε «ομηρία» αναμονής της έγκρισης των Προξενείων για εβδομάδες, έχει «εφευρεθεί» η λύση να μας επισκέπτονται ή μέσω Ευρωπαϊκής χώρας της Ιταλίας ή άλλης. Η συμμετοχή των Οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων στην έγκριση της επίσκεψης του συγκεκριμένου ξένου παράγοντα θα δώσει πρακτική λύση στο όλο θέμα.
• Παρέμβαση στα δεδομένα της συνθήκης ΣΕΝΓΚΕΝ εις τρόπον ώστε να διευκολύνονται εξιδεικευμένα στελέχη με τεχνική γνώστες της παραγωγής και της τεχνολογίας να επισκέπτονται την Ελλάδα στο πλαίσιο των συνεργασιών Ελληνικών επιχειρήσεων με εκείνες των Τρίτων χωρών.
• Συχνότερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών με τις παραγωγικές τάξεις μέσα από ένα κοινό συντονιστικό όργανο μόνιμης λειτουργίας για την μεταφορά θέσεων και απόψεων που προκύπτουν μέσα από όλες τις δραστηριότητες μας.
• Αναβάθμιση των εμπορικών στελεχών για μεγάλες νέες αγορές ενδιαφέροντος για τα ελληνικά προϊόντα όπως η Κίνα και η Ινδία.
• Εγκατάσταση νέων και μονίμων εκθεσιακών χώρων, σε συνεργασία και με συναρμόδιους φορείς για τη μόνιμη προβολή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και την υποστήριξη Ελλήνων επιχειρηματιών για την πραγματοποίηση συναντήσεων με τους επιτόπιους συνεργάτες και υποψηφίους πελάτες τους.
• Οργάνωση Φόρουμ συζητήσεων με τη συμμετοχή των Οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων με όλα αυτά που προκύπτουν από τον διεθνή ανταγωνισμό και τις γενικές ή και περιορισμένες οικονομικές κρίσεις.
• Κοινή προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών και των εκπροσώπων Συνδέσμων των βιομηχανιών και των εξαγωγέων, στο σχεδιασμό προγραμμάτων επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με χώρες που εντάσσονται στις εθνικές μας επιδιώξεις.
• Επανεξέταση του όλου θέματος της εκπαίδευσης στελεχών για το χώρο της οικονομικής διπλωματίας, με μόνιμους μηχανισμούς και αποτελεσματικότερη «παραγωγή» εξειδικευμένων στελεχών.
• Άρση των εμποδίων ώστε τα ελληνικά προϊόντα να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες εισαγωγής στις αναπτυσσόμενες αγορές, λόγω όρων και προϋποθέσεων.
• Μεγαλύτερη προβολή της Ελλάδας και των ελληνικών Τραπεζικών προϊόντων σε Τρίτες χώρες.
• Αποκατάσταση της ανισότητας που προκαλείται στις εξαγωγές σε περιπτώσεις που οι εξαγωγείς έχουν πέσει σε νομικά παραπτώματα. Θεωρούμε απαράδεκτο να παρεμβάλλονται διαδικαστικά εμπόδια στις εξαγωγές προς Τρίτες χώρες όταν δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για εξαγωγές προς τη Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Αύξηση των κονδυλίων προς τον οργανισμό ENTERRISE GREECE για αντίστοιχη διεύρυνση των επιδοτήσεων και για την συμμετοχή στις εκθέσεις εξωτερικού. Να επανεξετασθούν και οι διαδικασίες ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την συμμετοχή σε εκθέσεις μέσω του ENTERPRISE GREECE ώστε το σύστημα να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό.
• Επανεξέταση του θεσμού ασφάλισης των πιστώσεων των εξαγωγών μέσω ΟΑΕΠ με τρόπο που ο θεσμός να είναι περισσότερο ουσιαστικός με περισσότερα κονδύλια που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter