Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΣΒΑΠ: Αναγκαία η αναγέννησης και αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας

0Μαθιός

Με συγκέντρωση της επιχειρηματικής κοινότητας της Αττικής και του Πειραιά και με την συμμετοχή εκπροσώπων της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας ο ΣΒΑΠ οργάνωσε στο πλοίο «ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ V» συζήτηση, αντικείμενο της οποίας ήταν η σημασία της αναγέννησης και αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στην προσπάθειά μας για αναστροφή του κλίματος της οικονομίας οφείλουμε να θωρακίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να αναβαθμίσουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα κλάδων που η ελληνική βιομηχανία έχει γράψει ιστορία και έχει ισχυρό παρελθόν αναφοράς».
Ας το τολμήσουμε, είπε ο κ. Μαθιός, με πρώτο σκαλοπάτι την αναγέννηση της ανταγωνιστικότητας στην ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας και πρόσθεσε «Με δεδομένη την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου, τα ναυπηγεία της Ελλάδας θα μπορούσαν να προσανατολιστούν προς εργασίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι κατασκευές ειδικών κατηγοριών πλοίων και σκαφών, οι σύνθετες εργασίες επισκευής πλοίων της εμπορικής ναυτιλίας, ο εξοπλισμός επιβατηγών και κρουαζιερόπλοιων και οι κατασκευές και επισκευές πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων. Επίσης ας μην ξεχνάμε και τις σημαντικές διαστάσεις του ρόλου της ναυπηγικής βιομηχανίας για τη χώρα που σχετίζονται με την διάχυση της τεχνολογίας, με τις επιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και με την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και την άμυνα. Και αυτά όλα σημαίνουν συμβολή στην αύξηση της ευημερίας και στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας. Ας σημειώσουμε εδώ πως τα ναυπηγεία και οι άλλες ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, όσο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που τα τροφοδοτούν, βρίσκονται στην πλειονότητά τους συγκεντρωμένες σε πολύ συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Στον Πειραιά- Σχιστό –Πέραμα - Σαλαμίνα - Ελευσίνα και ευρύτερα στην Χαλκίδα και Σύρο. Και αυτό συνεπάγεται ότι οι δραστηριότητες της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, η ναυπηγική βιομηχανία έχει ιδιαίτερη σημασία από πλευράς εθνικής άμυνας, στο σκέλος της εξασφάλισης της δυνατότητας κατασκευής και συντήρησης πλοίων και υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες συντήρησης των πλοίων της εγχώριας ακτοπλοΐας, λειτουργίας ιδιαίτερα σημαντικής για την ασφάλεια των μεταφορών σε μία νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης και με αφορμή τη συζήτηση για τη ναυπηγική βιομηχανία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην
πορεία του πρώτου, ναυτιλιακού Cluster, "Maritime Hellas", η δημιουργία του οποίου που αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, για να σημειώσει ότι το δυναμικό αυτό ναυτιλιακό σχήμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον ανταγωνισμό και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.

Σημαντική ήταν η εισήγηση του Δρ. Νικόλαου Βεντίκου, Καθηγητή Επιμελητή Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Ναυπηγών Μηχανικών ΤΕΕ, καθώς και η ομιλία του κ. Στέφανου Χατζηνικολάου, Senior Manager και υπεύθυνο έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης στον Ιταλικό Νηογνώμονα RINA.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ενω επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter