Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ΦΕΚ η απόφαση περί έκπτωσης εργοδοτικών εισφορών

0Papanatsiou

Σημαντικό κίνητρο για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης θεσπίζεται με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει ότι για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργείται σε μία επιχείρηση και θα αφορά νέο εργαζόμενο ή μακροχρόνια άνεργο, οι εργοδοτικές εισφορές που εκπίπτουν από τα φορολογητέα κέρδη θα υπολογίζονται κατά 50% αυξημένες. Ως προϋπόθεση ορίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων και η συνολική μισθολογική δαπάνη σε μια επιχείρηση να μην έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αναφερόμενη στο μέτρο και στα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, με δήλωσή της στο ΑΠΕ / ΜΠΕ τονίζει ότι: «Μία ακόμα παρέμβαση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εργασίας έγινε πράξη. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε πριν από λίγες μέρες, με την οποία παρέχεται φορολογικό κίνητρο στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων εργαζομένων αλλά και μακροχρόνια ανέργων. Συγκεκριμένα, με την ΠΟΛ 1244/2018 προβλέπεται ότι με κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργείται σε μία επιχείρηση και θα αφορά νέο εργαζόμενο ή μακροχρόνια άνεργο, οι εργοδοτικές εισφορές που εκπίπτουν από τα φορολογητέα κέρδη θα υπολογίζονται κατά 50% αυξημένες, κάτι που οδηγεί σε σημαντική μείωση του φόρου. Προϋπόθεση είναι βέβαια ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων και η συνολική μισθολογική δαπάνη σε μια επιχείρηση να μην έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος».
Επίσης, προσθέτει ότι «Το συγκεκριμένο κίνητρο έρχεται να συμπληρώσει όλες τις θεσμοθετημένες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο καταπολέμησης της ανεργίας, καθώς συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της φορολογικής διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Δίνεται δε ειδική βαρύτητα στο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, αυτό της ανεργίας των νέων ανθρώπων αλλά και της μακροχρόνιας ανεργίας. Μέτρα σαν κι αυτά συμβάλλουν έτσι στη δίκαιη ανάπτυξη, καθώς συνδυάζουν τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Το επόμενο διάστημα, θα εξετάσουμε τη λήψη κάθε σχετικού μέτρου που θα δίνει κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα προωθεί τις επενδύσεις εκείνες που έχουν προτεραιότητα τη στήριξη της εργασίας».
Χαρακτηριστικό, για το όφελος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε νέες προσλήψεις μετά την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου, είναι το ακόλουθο παράδειγμα, όπως προκύπτει από υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Έστω ότι μία επιχείρηση διαθέτει 5 εργαζόμενους το 2018 και προσλαμβάνει 2 επιπλέον εργαζόμενους το 2019, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ο πρώτος είναι 27 ετών και αμείβεται με 600 ευρώ το μήνα και ο δεύτερος είναι 40 ετών και μακροχρόνια άνεργος και αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα.

ΕΤΗΣΙΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 25,06% - ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 50% - ΟΦΕΛΟΣ (ΦΟΡΟΣ 29%)

1ος ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 600 ΕΥΡΩ               8.400   2.105    1.053     305
2ος ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 800 ΕΥΡΩ             11.200 2.807      1.403     407
ΣΥΝΟΛΟ                                                             19.600 4.912      2.456    712

Οι εργοδοτικές εισφορές ύψους 4.912 ευρώ εκπίπτουν από τα βιβλία και η προσαύξηση ύψους 2.456 ευρώ αφαιρείται εξωλογιστικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φορολογητέα βάση και να μην επιβάλλεται φόρος 29% στο ποσό των 2.456 ευρώ. Έτσι, στην επιχείρηση προκύπτει όφελος 712 ευρώ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter