Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πιο ανταγωνιστικό το λιμάνι του Πειραιά

Cosco terminal 9403

Νέες ανταγωνιστικές δυνατότητες αποκτά ο Πειραιάς ως κέντρο διακίνησης και διαχείρισης εμπορευμάτων και ανταλλακτικών που προορίζονται για πλοία, έπειτα από σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η απόφαση («Ν» 12/10) αφορά τη λειτουργία καθεστώτος Τελωνειακής Αποθήκευσης και τη διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ, καθώς και την αναμόρφωση του καθεστώτος των Ελευθέρων Ζωνών, και δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ (Αρ. φύλλου Β’ 4512/2018).
Όπως επισημαίνει στην «Ν» ο κ. Κωστής Αχλαδίτης, Β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ και υπεύθυνος για θέματα ναυτιλίας εκ μέρους του Επιμελητηρίου, με την πρωτοβουλία αυτή της ΑΑΔΕ δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλες ξένες ναυτιλιακές εταιρείες να αγοράζουν πλέον υλικά για τα πλοία τους από Έλληνες προμηθευτές χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνταν από το παλαιό καθεστώς και λειτουργούσαν αποτρεπτικά στην ανάπτυξη των πωλήσεων των Ελλήνων προμηθευτών. Καταργούνται μία σειρά γραφειοκρατικών διατυπώσεων που λειτουργούσαν ανασταλτικά και τονίζει επίσης ότι οι διαδικασίες είναι μηχανογραφημένες και εξασφαλίζουν με τον πλέον διαφανή τρόπο τη διακίνηση των εμπορευμάτων και την απαλλαγή του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση «Αριθμ. πολ. 1184 Διαδικασία απαλλαγής φόρου προστιθεμένης αξίας κατά: α. τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης, β. την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4512/2018, καθιερώνεται διαδικασία για τη συγκέντρωση εγχώριων εμπορευμάτων σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ταμειακής εκροής για την καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων, με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την ανταπόκριση στις ανάγκες της ναυτιλίας για άμεση και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πλοίων τους.
Επιπλέον διευκολύνεται η συγκέντρωση εμπορευμάτων προερχόμενων από τρίτες χώρες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού σε εγκεκριμένες αποθήκες στη χώρα μας, ώστε στη συνέχεια να τα διοχετεύουν στις αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής, ενώ παράλληλα τονώνονται τα έσοδα της χώρας, αφού οι δασμολογικές επιβαρύνσεις θα καταβάλλονται κατά την είσοδό τους στη χώρα μας. Στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι η απόφαση της ΑΑΔΕ προέκυψε από την ανάγκη:
* καθορισμού όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης για την υπαγωγή μη ενωσιακών και εγχώριων εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον φόρο προστιθεμένης αξίας, τα οποία, κατά κανόνα, προορίζονται να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγωγών, ενδοκοινοτικών παραδόσεων ή παραδόσεων ως εφοδίων πλοίων,
* περαιτέρω προώθησης του διαμετακομιστικού εμπορίου και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της αποθήκευσης για αξιόπιστους και εγκεκριμένους από τις τελωνειακές αρχές οικονομικούς φορείς.
Αναφορικά με το καθεστώς ελεύθερων ζωνών, διαμορφώνεται πλέον ένα νέο περιβάλλον λειτουργίας των ελευθέρων ζωνών στη χώρα μας, ελκυστικό για την προσέλκυση επενδύσεων από εταιρείες που δεν έχουν τώρα έδρα στην Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter