Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ε.Β.Ε.Π.: Τα Επιμελητήρια να αποτελέσουν κεντρικό στόχο του σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης της κυβέρνησης

0ΕΒΕΠ

Το μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού και οι αναπτυξιακές προοπτικές, που μπορούν να προσδώσουν τα Επιμελητήρια στην ελληνική οικονομία, ο νέος θεσμός του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διατάξεων περί Ανωνύμων Εταιρειών, τα οφειλόμενα τέλη Γ.Ε.ΜΗ., η λειτουργία του πλαισίου των εκπτώσεων και προσφορών και ο Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) αποτέλεσαν τα κύρια σημεία συζήτησης κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Δ. Αυλωνίτης και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δημιουργία, από τα Επιμελητήρια, Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, διαχρονικό αίτημα του Ε.Β.Ε.Π. από το 2013, τα οποία θα έχουν στόχο τη διεκπεραίωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών μιας επιχείρησης με το δημόσιο, παρέχοντας παράλληλα συμβουλευτική καθοδήγηση στα πρώτα της βήματα, αλλά και σε θέματα χρηματοδότησης κ.λπ. Επίσης, τονίστηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δράσεων εξωστρέφειας των Επιμελητηρίων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε, ως πρόσφατο παράδειγμα, το δωρεάν διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τη «Δημιουργία Εξαγώγιμου Προϊόντος και τις Εξαγωγικές Διαδικασίες», που διοργανώνει, στις 30 και 31 Μαΐου 2018, το Ε.Β.Ε.Π. σε συνεργασία με την Enterprise Greece.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Δ. Αυλωνίτης, επισήμανε: «Το νέο κείμενο Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Κυβέρνησης, πέρα από την κλαδική του στόχευση, δίνει έμφαση και στην ανάπτυξη συνεργειών με σκοπό τη δημιουργία αλυσίδων αξίας και εξωστρέφειας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι κομβικός, καθώς αναβαθμίζεται ο συμβουλευτικός τους χαρακτήρας, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζονται και οι παροχές προς τα μέλη τους. Απώτερος στόχος μας είναι να γίνουν τα Επιμελητήρια ένας χώρος, όπου ο επιχειρηματίας θα μπορεί γρήγορα και αξιόπιστα να διεκπεραιώνει όλες τις υποθέσεις του αποτελώντας ταυτόχρονα, ένα σημαντικό μοχλό εξωστρέφειας».
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής τόνισε τη σημασία του νεοσύστατου Οργάνου για την ισόρροπη υλοποίηση επιμελητηριακών δράσεων σε επίπεδο Περιφέρειας και παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα τον Κανονισμό Λειτουργίας του. Ακόμη, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα Επιχειρηματικά Πάρκα, προσθέτοντας: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όχι μόνο τα μακροοικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά και τα ζητήματα που σε καθημερινή βάση θέτουν προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, πρέπει να επισημάνω ότι, τα Επιμελητήρια, έχουν αναλάβει και επιτελούν ουσιαστικό ρόλο. Είναι από τα πιο δραστήριους και παραγωγικούς φορείς, με αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις. Με τεκμηριωμένες προτάσεις και διεκδικήσεις. Με συνεχή και αποτελεσματική παρουσία, στο πλευρό των μελών τους. Γι’ αυτό και πρέπει να αποτελέσουν κεντρικό στόχο του σχεδιασμού στρατηγικής ανάπτυξης της κυβέρνησης, καθώς το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο ελάχιστα πράγματα αναφέρει για τη Ναυτιλία, τη Ναυπηγοεπισκευή, τα Logistics, το Εμπόριο. Ομολογουμένως, μετά από 8 χρόνια οικονομικής ύφεσης, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα περίμενε τεκμηριωμένες προτάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και όχι γενικολογίες».
Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π., εξαίροντας την επίπονη προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά και του ΣΔΟΕ, αποφάσισε τη χορήγηση δωρεών στην κατεύθυνση της πάταξης του παρεμπορίου και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
Τέλος, στο πλαίσιο έναρξης των φετινών «Ημερών Θάλασσας» και των «Ποσειδωνίων», εκδηλώσεις τις οποίες υποστηρίζει δυναμικά το Ε.Β.Ε.Π., διοργανώθηκε σχετική εκδήλωση στην Επιχειρηματική Λέσχη του Επιμελητηρίου με προσκεκλημένους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τοπικούς φορείς.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter