Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΔΕΘ 2017: Η κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Κινέζους

kinezika fanarakia

Εκατοντάδες Κινέζοι αναμένονται στη Θεσσαλονίκη λόγω της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα.

Λόγω Κίνας και η ελληνική ναυτιλία θα είναι παρούσα στη ΔΕΘ αφού το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς συμμετέχει με ειδικό Περίπτερο αφιερωμένο στην Ελληνική Ναυτιλία, φιλοξενώντας επιχειρήσεις μέλη του που δραστηριοποιούνται στον Ναυτιλιακό κλάδο, ενώ παρουσιάζει πανελλαδικά το πρώτο Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster "Maritime Hellas", σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Με τιμώμενη χώρα την Κίνα, 1.500 εκθέτες έναντι 1.015 της περσινής διοργάνωσης, και πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου, ξεκινά το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου η 82η ΔΕΘ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 του μηνός.

Η φετινή διοργάνωση αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με τα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη να είναι σημαντικά βελτιωμένα.
Συνολικά οι διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες (Κίνα, Κύπρος, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ινδία, Ουκρανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ιράν).

Από την Κίνα συμμετέχουν 167 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων επτά αναπτύσσουν παγκόσμια δραστηριότητα: η China Cosco Shipping Corporation, η China Development Bank, η Shehua Group Corporation Limited, η Huawei Technologies Co. Ltd, η Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, η State Grid Corporation of China και η Air China. Στην κινεζική συμμετοχή ξεχωρίζει επίσης η τηλεπικοινωνιακή ZTE, καθώς και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την περιοχή της Σαγκάης.

Στο πλαίσιο της κινεζικής συμμετοχής θα πραγματοποιηθούν το Greek-Chinese Cooperation Forum, που έχει ως θέμα: «Investment Οpportunities in Southeastern Europe: Trends and Challenges in the Energy Sector» που αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΗ και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η ημερίδα του Greek-Chinese Cooperation Forum με θέμα: «New Silk Road», που αποτελεί συνδιοργάνωση με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Επίσης θα διοργανωθεί το φόρουμ «A New Bridge for Cooperation & Development», από τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και το Roscongress Foundation.

Πως υποδέχεται η συμπρωτεύουσα τους Κινέζους

Η Θεσσαλονίκη σημειώνει το ΑΠΕ, δεν φόρεσε μόνο τα «γιορτινά» της, αλλά φρόντισε και για εκείνες τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη ζωή του Κινέζου επισκέπτη ευκολότερη. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που θα φιλοξενήσουν Κινέζους τουρίστες, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές τους και έχουν την υποδομή να καλύψουν τις απαιτήσεις τους, όπως αναφέρουν. Παρόλα αυτά, χρειάστηκε όλοι να κάνουν μερικές προσαρμογές στις παροχές τους για τις ημέρες που θα διαρκέσει η ΔΕΘ.

Οι Κινέζοι κοιμούνται χώρια

Μία από τις ιδιαιτερότητες των Κινέζων, που αφορά τη διαμονή τους, είναι η συνήθειά τους να κοιμούνται σε μονό κρεβάτι ακόμη και αν μοιράζονται το δωμάτιο με το έτερον ήμισυ. Η μπανιέρα, επίσης, είναι κάτι που το θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ. Γι’ αυτόν τον λόγο, η διευθύντρια Πωλήσεων και Ανάπτυξης κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης, που αναμένει μεγάλο αριθμό Κινέζων επισκεπτών, Ανατολή Καπνίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε ότι στο ξενοδοχείο τους έχουν ειδικά διαμορφωμένο όροφο με Twin δωμάτια και μπανιέρα. «Αυτό συμβαίνει διότι ως ξενοδοχείο έχουμε εδραιωμένες σχέσεις και συνεργασίες με την κινεζική αγορά και γνωρίζουμε τις ανάγκες τους», ανέφερε η κ. Καπνίδου.

Επίσης, σημαντική λεπτομέρεια είναι να υπάρχει πάντα στο δωμάτιό τους ένας βραστήρας, κάτι που όλα τα ξενοδοχεία παρέχουν ως tea make facilities set. «Για το πρωινό έχουμε ορισμένες επιλογές κοντά στις δικές τους γαστρονομικές συνήθειες, όπως φυσικά και τα απαραίτητα «ξυλάκια» (chopsticks), αλλά από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι αγαπούν ιδιαίτερα την ελληνική κουζίνα», σημείωσε η κ. Καπνίδου. «Για τη γλώσσα έχουμε κάποιον άνθρωπο από την κινεζική κοινότητα που συνδράμει στη διερμηνεία, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο», πρόσθεσε.

Για τις ημέρες που θα διαρκέσει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Καρλ Σεχάμπ, διευθυντή πεντάστερου ξενοδοχείου της πόλης στο οποίο θα καταλύσουν αρκετοί Κινέζοι, οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν στο πρωινό, όπου στο μενού θα προσφέρονται περισσότερες επιλογές κοντά στη γαστρονομία τους. «Επειδή το ξενοδοχείο μας διαθέτει ασιατικό εστιατόριο έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε την κουζίνα που επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, είμαστε καθόλα έτοιμοι», τόνισε ο κ. Σεχάμπ.

Και η πόλη σε ετοιμότητα

Υποδεχόμενη ως τιμώμενη χώρα την Κίνα, η ΔΕΘ-HELEXPO φρόντισε να προετοιμαστεί με τρόπο που θα κάνει την παραμονή των Κινέζων στην πόλη πιο άνετη. «Έχουμε μεριμνήσει να υπάρχει η ιστοσελίδα μας και στην κινέζικη γλώσσα για να αντλούν από εκεί όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης και πρόσθεσε ότι εκτός από το σάιτ, θα διανεμηθούν έντυπα στην κινεζική γλώσσα.

«Μία ακόμη πολύ σημαντική δράση, που έγινε σε συνεργασία με την Ελληνοκινεζική Ένωση Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών, αφορά στη δημιουργία χάρτη με τις πληροφορίες για τα μνημεία σε αγγλικά και κινέζικα», υπογράμμισε ο κ. Ποζρικίδης.

Εξάλλου, από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης προωθείται η ένταξη κινεζικού μενού σε διάφορα εστιατόρια της πόλης, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. «Ως δήμος, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και έχουμε μάθει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των Κινέζων ταξιδιωτών, καθώς συμμετέχουμε στον οργανισμό «World tourism cities federation» που έχουν δημιουργήσει οι Κινέζοι όπου, επίσης, μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζουμε και εμείς τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του, Σπύρος Πέγκας. «Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Πέγκας για να συμπληρώσει: «Ωστόσο, γίνονται πολλά θετικά βήματα για την προσέλκυση Κινέζων και ένα από αυτά είναι η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο, που τίθεται σε λειτουργία τέλος Σεπτεμβρίου

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter