Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χρ. Σαρδελής: Πρόταση για σύστημα τριών πυλών στο ασφαλιστικό

A85825AFE48EABA7376E942A6F900474

Υπέρ της δημιουργίας ενός συστήματος τριών πυλώνων στο Ασφαλιστικό τάχθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορος Σαρδελής, μιλώντας στο πρώτο ασφαλιστικό συνέδριο του Economist. Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανάγκη να εισαχθεί ένα νέο μοντέλο, με πρώτο το δημόσιο ασφαλιστικό σε διανεμητική βάση, δεύτερο τα επαγγελματικά ταμεία σε κεφαλαιοποιητική και τρίτο την ιδιωτική ασφάλιση σε προαιρετική βάση αλλά με κάποια φορολογικά κίνητρα.

«Οι τρεις αυτοί πυλώνες μαζί θα πρέπει να στοχεύουν σ’ ένα ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος της τάξης του 80%, αλλά πρέπει να σχεδιαστούν μαζί, στη βάση της συμπληρωματικότητας», σημείωσε ο κ. Σαρδελής.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση επιμένει σε ένα σύστημα ουσιαστικά ενός και μόνο πυλώνα, διανεμητικού χαρακτήρα, εγγυημένων παροχών και με μέσο ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 80% με βασικό επιχείρημα ότι αυτό προτιμά το εκλογικό σώμα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σ’ ένα διανεμητικό σύστημα οι εισφορές πληρώνουν κυρίως τις τρέχουσες συντάξεις και, ως εκ τούτου, δεν συνιστούν αποταμίευση και δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους φόρους.
Συνεπώς, συμπλήρωσε ο κ. Σαρδελής, «σε συνθήκες που η ανεργία καλπάζει, το πιο παραγωγικό τμήμα του εργατικού δυναμικού μεταναστεύει και οι μισθοί συρρικνώνονται, ένα τέτοιο σύστημα αυτοϋπονομεύεται».

Εξάλλου, «παρατήρησε ότι στην Ελλάδα «αποφεύγουμε συστηματικά να πούμε πως θα στηριχθούν τα μελλοντικά εισοδήματα, ώστε να υπάρχουν περιθώρια μεταβιβάσεων στους οικονομικά μη ενεργούς χωρίς να προκληθούν κοινωνικές εντάσεις».

Όλοι οι ασφαλισμένοι

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Ζαφείρης, γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο υποστήριξε ότι «ο στόχος κάθε κράτους που σέβεται τους πολίτες του, κάθε ασφαλιστικής εταιρίας και κάθε επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή θα πρέπει να είναι να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας ανασφάλιστος».

Τα εναλλακτικά δίκτυα
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ισορροπία στη σχέση των ασφαλιστικών εταιριών με τα εναλλακτικά δίκτυα και τα παραδοσιακά δίκτυα.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια σχετικού πάνελ , στο πλαίσιο του The Economist Fisrt Insurance Forum, για τη μεταστροφή των ασφαλιστικών εταιριών στα παραδοσιακά δίκτυα, ενώ στις αρχές της δεκαετίας “ερωτοτροπούσαν” με τα εναλλακτικά δίκτυα, ο κ. Ζαφείρης , διευκρίνισε τα εξής:

«H σχέση μιας ασφαλιστικής εταιρίας με τα εναλλακτικά και τα συνδεδεμένα δίκτυα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ασύμμετρο Ιψενικό τρίγωνο, αλλά αντιθέτως ένα συγκροτημένο σύστημα στο οποίο όλοι έχουν ξεκάθαρο ρόλο και θέση.

Προφανώς και με την κρίση άλλαξαν τα δεδομένα και οι ανάγκες, αλλά παράλληλα δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε και τις επιταγές της εποχής, όπως αυτές διαμορφώνονται κυρίως από την τεχνολογία.

Θεωρώ ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες βοήθησαν στο να περάσουμε γρήγορα από την εφηβεία στην ωριμότητα και να μπορέσουμε να διακρίνουμε – χωρίς απώλειες – τη σημασία, την αναγκαιότητα και το πεδίο ανάπτυξης κάθε δικτύου.

Και είμαι βέβαιος πως όλοι οι επαγγελματίες διαμεσολαβητές, όλοι όσοι έχουν αποφασίσει να κάνουν καριέρα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, σήμερα κατανοούν απόλυτα πως η τεχνολογία, το internet of things, το big data, μπορούν να λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο υπέρ τους, φέρνοντάς τους ακόμη πιο κοντά στον πελάτη, στις συνήθειες και στις προσδοκίες του».

«Επομένως», πρόσθεσε ο κ. Ζαφείρης, «δεν θα μιλούσα για μεταστροφή που πυροδοτήθηκε από την κρίση. Θα μιλούσα για ισορροπία που επήλθε νωρίτερα λόγω κρίσης. Για τις επιτακτικές ανάγκες που προέβαλε η μακροχρόνια ύφεση και που το παραδοσιακό κράτος πρόνοιας δεν έχει πλέον τα αποθέματα να καλύψει.

O στόχος κάθε κράτους που σέβεται τους πολίτες του, κάθε ασφαλιστικής εταιρίας και κάθε επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή θα πρέπει να είναι να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας ανασφάλιστος.

Και σήμερα, η διεθνής πρακτική και η οικονομική ρευστότητα που επικρατεί στον πλανήτη μας, δείχνουν πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, πάντα με τρόπο ισότιμο και διακριτό. Θα πρέπει να σταματήσουμε τους αφορισμούς και να δουλέψουμε συστηματικά κάνοντας ο καθένας αυτό στο οποίο είναι ο καλύτερος».

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter