Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Bloomberg: Στα €3,6 δισ. οι εκροές των καταθέσεων από την αρχή του έτους

554661178735455cb1306067e338c96a

Οι εκροές ελληνικών καταθέσεων επέστρεψαν το 2017, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει το όριο στην έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει πυροδοτήσει φόβους στους καταθέτες για το ενδεχόμενο να ξαναζήσουν το δράμα του 2015 που οδήγησε τη χώρα κοντά στην οικονομική κατάρρευση, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg. Οι εκροές από την αρχή του έτους φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ περίπου, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης. Αντανακλούν τη μείωση των αποθεμάτων καθώς ο κόσμος πληρώνει τους φόρους του και μια ομαλή ροή κεφαλαίων προς ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναφέρει η ίδια πηγή η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, αναφέρει το πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2015 όταν ξεκίνησε η ΤτΕ να ανακοινώνει τα στοιχεία για τον ELA που θεωρήθηκε αναγκαία η αύξηση του ορίου, σημειώνει το πρακτορείο. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η τράπεζα παραλείπει να αναφερθεί σε "σταθεροποίηση" ή "βελτίωση" των ροών στην ανακοίνωση της.

Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι το 2016 το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα κατέγραψε εισροές κεφαλαίων, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες επέστρεφε σταδιακά.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, το Bloomberg σημειώνει ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς δεν έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει σε συμφωνία, παρατείνοντας το αδιέξοδο και θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια της το καλοκαίρι.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, απειλώντας να εκτροχιάσει τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας αυτό το έτος, αναφέρει το πρακτορείο.

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter