Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμφωνία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν για τα αγροτικά προϊόντα

agrotis 0

Στο πλαίσιο επιδίωξης της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κατατέθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2017 στη Βουλή νομοσχέδιο που προωθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν για τα αγροτικά προϊόντα, το οποίο υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την συνεργασία στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία Ελληνο-Αζερικής ομάδας συνεργασίας. Η μικτή αυτή επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαΐτζάν.

Η συνεργασία αφορά στον τομέα της γεωργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, της φυτικής παραγωγής, των ελιών και του ελαιολάδου, του καπνού, του βαμβακιού, της καλλιέργειας λαχανικών και φρούτων, της αμπελουργίας και των οίνων, των σπόρων, της αναπαραγωγής και εκτροφής ζώων, των ζωοτροφών, της φυτοπροστασίας και της καταπολέμησης των παρασίτων, των κτηνιατρικών θεμάτων και της μετασυλλεκτικής επεξεργασίας.

Ειδικότερα, η επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της υλοποίησης της συμφωνίας και την ανασκόπηση και την καταγραφή των εξελίξεων που θα λαμβάνουν χώρα στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο συνόδων της.

Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ άλλων θα υλοποιείται μέσω της:
• ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και τεκμηρίωσης,
• της ανταλλαγής γενετικού και βιολογικού υλικού από φυτά και ζώα για επιστημονικούς σκοπούς
• ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών επιστημονικής έρευνας
• της διοργάνωσης προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαιδευσης, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, εμπορικών εκθέσεων και συναντήσεων σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες,
• ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών στους τομείς των προτύπων και ελέγχων ποιότητας, της επισήμανσης, της εμπορίας, της βιολογικής παταγωγής, της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, των αγροπεριβαλλοντικών θεμάτων, της διαχείρισης της γης και της χαρτογράφησης,
• ενθάρρυνσης των μικτών επιχειρήσεων συνεργασίας μεταξύ του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών.

Τέλος, για την δημιουργία της μικτής επιτροπής προκύπτει ετήσια επιβάρυνση του Προϋπολογισμού η οποία, όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της και τις διανυκτερεύσεις.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter