Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Moody's: Κίνδυνος για τις τράπεζες από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

moodys logo

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, κρούει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε ειδική έκθεση του για την Ελλάδα. «Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών, καθώς θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους και κυρίως, τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40% έως το τέλος του 2019» αναφέρει, ενδεικτικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι «η έγκαιρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στη χώρα και το τραπεζικό σύστημα».

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει στη συνέχεια ο Moody’s, προσδοκούν στην άμεση ολοκλήρωση της αναθεώρησης του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. «Αυτή όμως, έχει καθυστερήσει λόγω της εκκρεμούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης» σπεύδει να προσθέσει.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι επίσης σημαντική για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ, χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και τη μείωση της εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

«Η πολυαναμενόμενη επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξαρτάται επίσης από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» υπενθυμίζει παράλληλα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter