Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΤτΕ: Στο -1,5% η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο

euros 554

Tο Δεκέμβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον προηγούμενο μήνα. Όπως αναφέρεται σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2016, ήταν θετική κατά 143 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,1%, από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν μηδενικός, από 0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 102 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -0,2% το Δεκέμβριο του 2016, από -4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 245 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 57 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tο Δεκέμβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 15 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 13 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 157 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Δεκέμβριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 208 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σημείωση (1): Από το Δεκέμβριο του 2016, στα υπόλοιπα της χρηματοδότησης δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (στεγαστικά δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 0,2 δισ. ευρώ) λόγω αναταξινόμησής του από το χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (βλ. σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SEL08/-).

Εξαιτίας της αναταξινόμησης αυτής, στα στοιχεία των καταθέσεων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος στο δικτυακό τόπο της δεν περιλαμβάνονται, από το Δεκέμβριο του 2016, οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (2,9 δισ. καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης και 4,2 δισ. καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα).

Επιπλέον, από το Δεκέμβριο του 2016 οι καταθέσεις του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (2,1 δισ. ευρώ) δεν περιλαμβάνονται στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά στις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, λόγω αναταξινόμησης και αυτού του φορέα στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter