Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θετική για την Ελλάδα η απόφαση της ΕΚΤ

08 15241316374007

Πηγές της ΕΚΤ τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 που αποφάσισε στην συνεδρίαση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική για την Ελλάδα καθώς αυξάνεται η προθεσμία ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση έως το Δεκέμβριο του 2017 αντί του Μαρτίου του 2017 που έληγε το τρέχον πρόγραμμα. Η απόφαση για την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 λήφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρω από 80 δισ. ευρω που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 το μηνιαίο όριο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ. ευρω.

Xαλαρώνουν τα κριτήρια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από το 2017

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή ακόμη και να μεταβληθούν οι παράμετροι του εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος QE μετά τη λήξη του τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο Ευρωπαίος Κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα επανεκτιμά τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις τόσο του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο και της ποσότητας των ομολόγων που θα απορροφά από την αγορά.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter