Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κινητοποιήσεις στο βόρειο Αιγαίο ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ

apodeixeis 00

Με απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήρια σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου αντιδρούν την Τετάρτη οι τοπικοί επαγγελματικοί κι επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι και σωματεία, αλλά και οι τοπικοί δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κι Επιμελητήρια, στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 24% από 01/01/2017 που προωθεί η κυβέρνηση. Συνολικά 54 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σταματούν σήμερα κάθε δραστηριότητα, ενώ οργανώνονται και συγκεντρώσεις.

Από το μέγεθος αυτών των συγκεντρώσεων αυτών αναμένεται να κριθεί η περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα με αίτημα την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές οικονομίες από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των επιστημονικών-επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ από τους τοπικούς βουλευτές θα ζητηθεί η κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν εκεί.

«Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιβαρύνει συνθλιπτικά την καθημερινή ζωή στα νησιά μας. Θα πλήξει την τοπική και συνολική μας οικονομία. Και μαζί με τα άλλα προβλήματα θα αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο για τον τουρισμό μας.

Συνολικά θα αποτελέσει καθοριστικής σημασίας επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς μας» αναφέρει σε άρθρο της στο «Βήμα» η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Όπως υποστηρίζει, «η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας θα είναι ένα ουσιαστικό στήριγμα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και στην κοινωνία που προσπαθεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια».

Σύμφωνα και με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, «η τοπική οικονομία πλήττεται, ο τουρισμός ζει απίστευτες μειώσεις και η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει. Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να βρεθεί αρωγός με μέτρα και ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και να ανταποκριθεί στην υλοποίηση δράσεων που οργανωμένα η κοινωνία των νησιών μας εδώ και καρό διεκδικεί.

»Η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας είναι μια ακόμη ανάλγητη πράξη που πλήττει καθοριστικά τους πάντες. Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να μη σηκώσουμε ψηλά τα χέρια, αλλά να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ας είναι αυτή η κινητοποίηση η αρχή μιας κλιμακούμενης μαζικής αντίδρασης, μέχρι η κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί και να αναθεωρήσει την απόφασή της».

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter