Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Fitch: Βελτίωση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της - Ανάπτυξη 1,8% το 2017

fitch logo

Η πρόσθετη εκταμίευση χρημάτων από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, που συμφωνήθηκε, αναδεικνύει τη βελτίωση φέτος στις σχέσεις της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της, καθώς και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. «Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στηρίζει επίσης την ιδιωτική κατανάλωση, συμβάλλοντας στην πρόβλεψή μας για μία συγκρατημένη αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) φέτος, την οποία θα ακολουθήσει ρυθμός ανάπτυξης 1,8% το 2017», σημειώνει ο οίκος σε ανάλυσή του.

Με τη συνολική καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, του προγράμματος βοήθειας από τον ESM, αναφέρει ο Fitch. «Η τελευταία έγκριση δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της παραμένουν σε πιο στερεή βάση από ότι το 2015, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι εμπροσθοβαρείς όροι πολιτικής του προγράμματος του ESM», προσθέτει.

Ο Fitch σημειώνει ότι η πρόοδος αναφορικά με την επίτευξη των προαπαιτούμενων ήταν βραδύτερη από το αναμενόμενο, αν και αυτά είναι λιγότερο απαιτητικά σε σχέση με τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με την πρώτη αξιολόγηση, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος. «Θεωρούμε ότι αυτό αντανακλά τις ανταγωνιστικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και τη σχετικά αδύναμη εγχώρια πολιτική ιδιοκτησία (ownership) του προγράμματος».

Η πλειοψηφία των προαπαιτούμενων νομοθετήθηκε τον τελευταίο μήνα σε ένα νομοσχέδιο, με την προηγούμενη καθυστέρηση να αντανακλά τη μικρή κυβερνητική πλειοψηφία και την ιδεολογική αντίθεση της Βουλής σε κάποιες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, σημειώνει ο οίκος.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter