Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αυξάνει τον λογαριασμό για τις τράπεζες ο Εποπτικός Μηχανισμός SSM

mario dragi 12

Aνεβάζει τον πήχη των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM. Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία, μεταξύ των οποίων και το Bloomberg, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM -Single Supervisory Mechanism), ο οποίος έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των stress tests, φαίνεται ότι προωθεί την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον τελικώς οριστικοποιηθεί, -μια που προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί από την ΕΚΤ οι όροι διεξαγωγής των stress tests, ενώ γίνονται και διαβουλεύσεις για το θέμα-, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, και σε μεγαλύτερη «ζημιά» για τους υφιστάμενους μετόχους.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πρόταση του SSM αν δεν τροποποιηθεί συνεπάγεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν με το βασικό σενάριο αυξάνονται και θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, που αποτελούν τον πήχη που έχει τεθεί ως προς το αν επιτευχθεί ή όχι συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες βάσει των αλλαγών που προωθούσε ο SSM, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών θα έπρεπε να φθάνει στο 10,5% για το βασικό σενάριο και στο 8% για το δυσμενές.

Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν την ΕΚΤ να ορίζει τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας γύρω στο 9,5% στο βασικό σενάριο και στο 8% στο δυσμενές σενάριο.

Μάλιστα την ηπιότερη αυτή στάση της ΕΚΤ συνδέουν με την άτυπη διαβούλευση για τους όρους της συνολικής αξιολόγησης των τραπεζών που πρακτικά έχει ξεκινήσει με τους θεσμούς -προκειμένου να διευκολυνθεί και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση. Λένε χαρακτηριστικά ότι το πρώτο απτό αποτέλεσμα της διαβούλευσης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήρθε από το Περού, όπου διεξάγεται η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από έναν χρόνο, στα stress tests που είχε πραγματοποιήσει η ΕΚΤ στις 100 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες (στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και οι τέσσερις ελληνικές, Εθνική, Πειραιώς, Αlpha και Eurobank), ο πήχης για τους ίδιους δείκτες είχε οριστεί αντιστοίχως στο 8% για το σενάριο βάσης και 5,5% για το δυσμενές σενάριο.

Με άλλα λόγια, για να περάσει μία τράπεζα τα τεστ, θα έπρεπε τα κεφάλαιά της να αντιστοιχούν στους δείκτες αυτούς.

Πλέον, όμως, η αύξηση των κατώτατων ορίων -και κυρίως στο δυσμενές σενάριο από το 5,5% στο 8%- θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Για την κάλυψή τους στο τρίτο μνημόνιο προβλέπεται ποσό που μπορεί να φθάσει τα 25 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αναγκαία και επιθυμητή θεωρείται η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τέλος του μήνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter