Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπερ-ταμείο διαθεσίμων για τους φορείς Δημοσίου

vouli 55

Δημιουργία ενιαίου λογαριασμού του Δημοσίου στον οποίο θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, αυστηρότερες κυρώσεις για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης οι οποίοι χάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, εμφανίζοντας αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10% και έκδοση υπουργικής απόφασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 με την οποία θα τοποθετείται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του πανίσχυρου Δημοσιονομικού Συμβουλίου των αυτόματων περικοπών σε περιπτώσεις αποκλίσεων, προβλέπει στο άρθρο 10 το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Επί των φορολογικών, ενσωματώνονται οι γνωστές αλλαγές σε πρόστιμα, ποινική δίωξη των φοροφυγάδων, αύξηση του φόρου στα ενοίκια και κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο, όπως είχαν περιληφθεί και στο κείμενο της διαβούλευσης.

Στα δημοσιονομικά όμως, ενσωματώνονται διατάξεις οι οποίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «συντελείται το επόμενο βήμα στην κοινή διαχείριση των διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υπό διακριτούς υπολογαριασμούς. Τονίζεται ότι η κοινή διαχείριση στο πλαίσιο ενός ενιαίου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος εξυπηρετεί την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και κυρίως την αποφυγή περαιτέρω δανεισμού».

Στο σχέδιο νόμου οι επίμαχες διατάξεις αναφέρουν ότι ο κεντρικός λογαριασμός του Δημοσίου μετονομάζεται σε «Ελληνικό Δημόσιο - Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» («Ενιαίος Λογαριασμός») και έως την 31η.12.2015 όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης τηρούνται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και εντάσσονται στον Ενιαίο Λογαριασμό.

Ο υπουργός Οικονομικών μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται έως την 31η.12.2015, καθορίζονται η διαδικασία και οι προθεσμίες μεταφοράς στον Ενιαίο Λογαριασμό των υπολοίπων των λοιπών λογαριασμών της Κεντρικής Διοίκησης καθώς και η διαδικασία κλεισίματος αυτών.

«Το άνοιγμα σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οποιουδήποτε λογαριασμού της Κεντρικής Διοίκησης, διενεργείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του αρμόδιου φορέα ή οργάνου, με την οποία καθορίζονται τα όργανα διαχείρισης του λογαριασμού, ο τρόπος εμφάνισής του στην δημόσια ληψοδοσία, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση διενεργείται το κλείσιμο των λογαριασμών του ελληνικού Δημοσίου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Λογαριασμοί εκτός του Ενιαίου Λογαριασμού ανοίγονται μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Επιπλέον:

* Ως την 31.12.2015, τα διαθέσιμα όλων των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, πέραν εκείνων που ανήκουν στην κεντρική διοίκηση, μεταφέρονται στον Ενιαίο Λογαριασμό, υπό αντίστοιχους υπολογαριασμούς. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται ως την ανωτέρω ημερομηνία, καθορίζεται ο τρόπος κίνησης των υπολογαριασμών, η λειτουργία της ταμειακής τους διαχείρισης, η λογιστική απεικόνιση των κινήσεών τους, η πιθανή περαιτέρω διάρθρωσή τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με την ίδια ή με όμοια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι λογαριασμοί που εξαιρούνται από την υποχρέωση μεταφοράς στον Ενιαίο Λογαριασμό.

* Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να καθορίζονται λοιποί φορείς της γενικής κυβέρνησης που υποχρεούνται να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στον Ενιαίο Λογαριασμό, η έξοδός τους από αυτόν, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

* Το άνοιγμα σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα οποιουδήποτε λογαριασμού φορέων της γενικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στον Ενιαίο Λογαριασμό διενεργείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του φορέα, με την οποία καθορίζονται τα όργανα διαχείρισης του λογαριασμού, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση διενεργείται το κλείσιμο των λογαριασμών, σε οποιαδήποτε τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα, των ανωτέρω φορέων.

* Η κίνηση των λογαριασμών του Δημοσίου σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα ενεργείται με έγγραφες εντολές του υπουργού Οικονομικών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε νόμους ή συμβάσεις στις οποίες έχει συμπράξει ο υπουργός Οικονομικών. Στις περιπτώσεις αυτές, οι τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να αναγγέλλουν αμέσως τη γενόμενη εγγραφή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για τη χρέωση των λογαριασμών αυτών απαιτείται η έγκριση του υπουργού Οικονομικών.

* Σε περίπτωση δέσμευσης λογαριασμού για ειδικούς σκοπούς του Δημοσίου απαιτείται προηγούμενη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Αυστηρότερες ποινές

Με άλλη διάταξη, καθίστανται αυστηρότερες οι κυρώσεις για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση άνω του 10% από τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα στο άρθρο 70 του ιδίου νόμου.

Οι προβλέψεις περί αναστολής αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου και περί παύσης των εκτελεστικών μελών αυτού σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους (οι οποίες περιλαμβάνονταν στο άρθρο 175 και αφορούσαν τα Ν.Π.Ι.Δ. και τις ΔΕΚΟ του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005) εφαρμόζονται πλέον ενιαία για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την Αιτιολογική Έκθεση και το σχέδιο νόμου

 

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter