Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γ. Στουρνάρας: H κατάσταση με τα capital controls εξομαλύνεται

stournaras 8

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τα συναρμόδια υπουργία και τους επιχειρηματικούς φορείς για τις επιπτώσεις των capital controls. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η κατάσταση με τα capital controls εξελίσσεται ικανοποιητικά και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί.

Όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο που εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες. Ήδη όπως ανέφερε το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων και της ΚΕΕΕ με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα Η.Μ.Ε:

"Είναι καθησυχαστικές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι και ο ELA θα αυξηθεί και το ύψος των επιτρεπομένων εισαγωγών θα συνεχίσει να αυξάνεται. Γνωρίζετε ότι η Ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για εισαγωγές και το ύψος αυτό, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έχει πέσει πολύ χαμηλότερα.

Όσο ταχύτερα επανέλθουμε σε κανονική ροή χρηματοδότησης, τόσο η Ελληνική οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι να μην ανησυχούν για τις δουλειές τους".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς δήλωσε ότι "το κλίμα ήταν θετικό και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η λειτουργία της αγοράς αποκαθίσταται σταδιακά με τις εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές να έχουν φτάσει το 1,5 δις και να είναι πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο των εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσης."

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να δώσουν λύση στα θέματα που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και που έχουν δημιουργηθεί με την επιβολή της κίνησης κεφαλαίων (capital control).

Ιδιαίτερα, ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι "πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις επιταγές που είτε έληξαν στη διάρκεια του κλεισίματος των τραπεζών είτε πρόκειται να λήξουν τις προσεχείς μέρες, με το θέμα του μπλοκαρίσματος των αλληλόχρεων λογαριασμών, τις κατασχέσεις των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου από μπλοκαρισμένες οφειλές καθώς επίσης και τα θέματα που σχετίζονται με τα φυσικά τερματικά (POS) και τον Τειρεσία."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί την πιο οργανωμένη προσπάθεια μετά από τέσσερις εβδομάδες επιβολής ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, για να ακουστεί η κραυγή αγωνίας των επιχειρήσεων πριν η αγορά βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρότερες ελλείψεις και οι ίδιες οι επιχειρήσεις με οξύτερα προβλήματα επιβίωσης.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε χθες τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την ομαλή εισαγωγή ειδών όπως φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη δημόσιου ενδιαφέροντος, ενώ σήμερα θα υπάρχει σύσκεψη αξιωματούχων του υπουργείου οικονομικών με τις διοικήσεις των τραπεζών για το θέμα με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις ενόψει της νέας εβδομάδας.

Οι επιχειρήσεις ωστόσο πιέζουν να αυξηθεί το "πλαφόν" των 15 εκατ. ευρώ ημερησίως το οποίο είναι το μέγιστο ποσό που επιτρέπεται σήμερα να φεύγει από το σύστημα για όλων των ειδών τις εισαγωγές (πρώτες ύλες, φάρμακα, τρόφιμα, αγαθά πρώτης ανάγκης κλπ), όταν υπό κανονικές συνθήκες για να καλυφθούν οι ανάγκες των εισαγωγών (46 δισ. ευρώ ετησίως) απαιτούνταν περίπου 150 εκατ. ευρώ την ημέρα. Πρακτικά σε καθεστώς capital controls μια σημαντική αύξηση του ποσού για εισαγωγές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αν δεν παρασχεθεί μεγαλύτερη ρευστότητα στις τράπεζες από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης.

Το πρόβλημα είναι πλέον πολύ έντονο όπως περιγράφεται από εκπροσώπους της αγοράς. Για τις εισαγωγές τροφίμων λ.χ έχει μέχρι σήμερα διεκπεραιωθεί μόλις το 7% του αριθμού και το 10% της αξίας των αιτήσεων διακανονισμού για εισαγωγές που έχουν υποβληθεί τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εισαγωγέων, έχει να κάνει με την καθυστέρηση στη εξέταση και έγκριση των αιτήσεων από τις τράπεζες και από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία θα εξετάζει πλέον μόνο τις παραγγελίες άνω των 100.000 ευρώ. Η εν λόγω επιτροπή που έχει μεταφερθεί υπό τη γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών έχει διεκπεραιώσει όλα τα αιτήματα που κατατέθηκαν μέχρι τις 17 Ιουλίου.

Τα προβλήματα των capital controls δεν περιορίζονται μόνο στις εισαγωγές, αλλά επεκτείνονται τόσο στην λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και επηρεάζουν όλη την αλυσίδα της παραγωγής και διακίνησης προϊόντων. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν διακόψει μέρος της παραγωγής τους ελλείψει πρώτων υλών και έχουν βγάλει σε υποχρεωτικές άδειες το προσωπικό. Η αγορά σε μεγάλο βαθμό είναι υποχρεωμένη να δουλεύει με εξοφλήσεις τοις μετρητοίς, το πρόβλημα της αξιοποίησης των επιταγών είναι πλέον πολύ σοβαρό, πρόβλημα υπάρχει με τους μεταφορείς, κ.α.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter