Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Bloomberg: "Κόντρα" Lagarde-Merkel για το ελληνικό χρέος

merkel lagard 009

Τώρα που η Ελλάδα είναι ξανά επιλέξιμη για την χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ, το να πάρει περισσότερα χρήματα από το Ταμείο, μπορεί να εξαρτηθεί από μια δοκιμασία μεταξύ της Christine Lagarde και της Angela Merkel. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διάσωση των 86 δισ. ευρώ που προτάθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβάνει και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και έχει ως προϋπόθεση η Ελλάδα να αναζητήσει νέα δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ μόλις λήξει η τρέχουσα, τον Μάρτιο.

Το ΔΝΤ, που απαιτεί από τις χώρες στις οποίες δανείζει να έχουν βιώσιμο χρέος, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ζητήσει από τα 187 άλλα κράτη-μέλη να εγκρίνει μια συμφωνία μέχρι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να χαλαρώσουν σημαντικά τους όρους για τα υφιστάμενα δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι είτε η Lagarde είτε η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel ίσως χρειαστεί να κάνουν λίγο πίσω, για να λάβει κεφάλαια διάσωσης η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Η Merkel εμφανίζεται απρόθυμη να δεσμευτεί για ελάφρυνση χρέους, ενώ η Lagarde, ερωτηθείσα σε ραδιοφωνική συνέντευξη εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, δήλωσε, "η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι".

Ο Stephen Jen, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος τώρα βρίσκεται στο δυναμικό της SLJ Macro Partners, τονίζει ότι "θα υπάρξει μία φορά τους επόμενους τρεις μήνες που θα υπάρξει κάποια στιγμή έντασης μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Βασικά λένε στους Γερμανούς ότι πρέπει να υπάρξει ένας διακανονισμός του χρέους προτού συμμετάσχουν".

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, δήλωσε χθες ότι η συμμετοχή του ταμείου στο νέο πρόγραμμα διάσωσης εξαρτάται από την ισορροπημένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τόσο μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας όσο και μια δέσμευση για την απαιτούμενη χρηματοδότηση. "Είπαμε πολύ καθαρά ότι η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Lagarde, θέτει ουσιαστικά στην Merkel την επιλογή του να λυγίσει στους όρους του ΔΝΤ ή να οδηγήσει δυνητικά το Ταμείο εκτός μιας συμφωνίας διάσωσης. Η Καγκελάριος επιδίωξε τη συμμετοχή του ΔΝΤ το 2010, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, για να εξασφαλίσει την εμπειρογνωμοσύνη του Ταμείου στην αναδιάρθρωση των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να επωφεληθεί από την φήμη του ως εγγυητής των αυστηρών όρων και της επιβολής.

Ενώ η Merkel δεν έχει "πει το ναι" για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, δεν το έχει αποκλείσει κιόλας. Η Καγκελάριος δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ARD την Κυριακή ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν την παράταση των λήξεων των ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων, "όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση". Απέρριψε την προοπτική ενός "κουρέματος" ή μείωσης του κύριου κεφαλαίου.

Εάν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, και η Ευρώπη δεν κατορθώσει να συμφωνήσει σε ελάφρυνση χρέους ή προσφέρει λιγότερο γενναιόδωρους όρους από ό,τι το ΔΝΤ λέει πως απαιτούνται, τότε την απόφαση θα την πάρει η Lagarde. Το 2010, το ΔΝΤ παρέκαμψε τους όρους του δανείζοντας στην Ελλάδα παρά το ότι υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν το χρέος της χώρας ήταν βιώσιμο.

Τότε, αξιωματούχοι του Ταμείου ανησυχούσαν για την χρηματοπιστωτική μετάδοση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους "πολύ πιο εκτεταμένη" από αυτή που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, αναφέρει το ΔΝΤ σε ανάλυσή του.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, χωρίς τα 17 δισ. ευρώ που είναι ακόμη διαθέσιμα από τη διάσωση του 2012 ή τα λεφτά που μπορεί να έλθουν τον επόμενο χρόνο σε ένα νέο πρόγραμμα, οι προοπτικές μιας εξόδου από την ευρωζώνη μπορεί να αυξηθούν.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να συμβιβαστούν οι θέσεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ για το χρέος. Ενώ αποκλείει την μείωση του κυρίου κεφαλαίου, η πρόταση των ηγετών αναφέρει ότι τα κράτη της ευρωζώνης είναι πρόθυμα να εξετάσουν μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και επέκτασης των προθεσμιών λήξης.

Το ΔΝΤ πιθανώς δεν θα παράσχει νέα χρηματοδότηση στον πρώτο γύρο της ευρωπαϊκής διάσωσης, αναφέρει ο Jacob Funk Kirkegaard του Peterson Institute for International Economics. Εάν η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρήσουν στη συνέχεια σε ελάφρυνση χρέους, το Ταμείο θα μπορούσε να είναι σε θέση να διανείμει περισσότερη βοήθεια στο α΄ τρίμηνο του επομένου έτους.

"Πραγματικά δεν βλέπω ότι οι θέσεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι τόσο μακριά", τόνισε ο Kirkegaard.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στη νέα διάσωση θα μπορούσε να είναι η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να καταρρεύσει η υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξελέγη με μια αντί-μνημονιακή ατζέντα, τονίζει ο Martion Edwards, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Seton Hall.

"Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει κάτι για να τονώσει την στήριξή του", τόνισε ο ίδιος.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter