Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μετά το ΔΝΤ, ούτε η Κομισιόν έρχεται στην Αθήνα

grexit 1 analitis gr

Νέα καθυστέρηση στην έναρξη των εν Αθήνας διαπραγματεύσεων λαμβάνει χώρα μετά την αλλαγή στάσης της Κομισιόν. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις οποίες μίλησε το Capital.gr δεν έχει αποφασιστεί πότε θα κατέβουν στην Αθήνα. Και τούτο διότι, όπως αναφέρουν, επιχειρείται συνεννόηση και συντονισμός με το ΔΝΤ.

Το Ταμείο είχε αναβάλει από χθες την έλευσή του, δηλώνοντας μέσω του εκπροσώπου του ότι δεν έρχεται αν δεν κάνει επίσημο αίτημα η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι τραπεζίτες έλαβαν ενημέρωση σήμερα το πρωί ότι ακυρώνεται το ραντεβού που θα έκαναν με τους επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Ενημερώθηκαν επίσης ότι το ραντεβού επαναπροσδιορίστηκε για την Δευτέρα και ότι εν τω μεταξύ θα έχουν έρθει "όλοι οι υψηλά ιστάμενοι από τους 4 θεσμούς" Μάλιστα, ανέφεραν ότι κάποιοι εκ των θεσμών δεν αποκλείεται να φτάσουν αργά το βράδυ σήμερα στην Αθήνα.

Σήμερα θα άρχιζαν οι συναντήσεις στην Αθήνα, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις τόσο του Έλληνα ΥΠΟΙΚ όσο και αξιωματούχων της ΕΕ. Πλέον, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι επιχειρείται να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό αφού όσο ο χρόνος κυλά, γίνεται και πιο δύσκολο το χρονικό ορόσημο συμφωνίας έως τις 20/8.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αφορούν τη νέα δανειακή σύμβαση και το δάνειο από τον ESM.

Το βασικό σενάριο παραμένει η ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων έως τις 12 Αυγούστου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το Plan "Β" μικρής και "ομαλής" παράτασης με νέο δάνειο - "γέφυρα" από τον EFSM που θα καλύψει τις ανάγκες πληρωμής δόσεων, με αρχή τα 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20/8.

Kυβερνητικές πηγές χθες άφηναν να εννοηθεί ότι η πλευρά των δανειστών πιέζει και για νέο πακέτο προαπαιτούμενων πριν κλείσει η συμφωνία της 12/8 ή έστω για το σενάριο προσωρινού δανείου - "γέφυρας". Αυτό είναι το ένα πρόβλημα των διαβουλεύσεων.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Κατά συνέπεια πέραν των προαναφερθέντων κορυφώνεται και το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Το επίσημο αίτημα που περιμένει το ΔΝΤ για να έρθει στην Αθήνα, ήρθε στην επιφάνεια χθες μέσα από δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Gerry Rice και πλέον το αίτημα επιχειρείται να κατατεθεί σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν σαφές στο Capital.gr ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα γιατί αλλιώς ο λογαριασμός του νέου δανείου δεν "βγαίνει" και εξηγούν ότι "η χρηματοδότηση που επιθυμεί να δώσει η ευρωπαϊκή πλευρά μέσω του ESM υπολείπεται σημαντικά του στόχου των 86 δισ. ευρώ".

Ωστόσο, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει ειδικές απαιτήσεις για τον τρόπο επαφών, την πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και για τα πακέτα προαπαιτούμενων. Και τούτο διότι, πρέπει να αποφασιστεί αν θα παραταθεί ή θα αντικατασταθεί με νέο το δικό του –ξεχωριστό– μνημόνιο που ονομάζεται MEFP και είναι πιο "σκληρό" από το MοU της ΕΕ που από σήμερα θα ετοιμάζεται στην Αθήνα.

Ο τρόπος διαβουλεύσεων

Το δεύτερο ζήτημα είναι ο τρόπος και ο τόπος των διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Κανονικά με την έλευση των υπολοίπων "θεσμών" από πλευράς ΕΕ (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΕΜΣ) σήμερα στην Αθήνα θα λυνόταν το ζήτημα. Πλέον παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπεύθυνος διαβουλεύσεων από ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, που είχε αναλάβει και τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. Δεν έχει διαλευκανθεί το ζήτημα του τόπου των διαβουλεύσεων καθώς και της πρόσβασης σε υπουργεία και της "επαφής" των επικεφαλής με τους υπουργούς.

Τα μέτωπα

Όταν λυθούν τα νέα ζητήματα που έχουν ανακύψει, θα ανοίξουν τα "χαρτιά" τους οι δύο πλευρές. Γι' αυτό και αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι οι πρώτες ημέρες επαφών είναι και οι πιο κρίσιμες αφού θα φανούν οι "εντολές" που έχουν δοθεί. Αν υπερισχύει δηλαδή η "ομαλή" αντίληψη που προκύπτει από τις δηλώσεις Moscovici ή αν είναι ισχυρές οι πλευρές που πιέζουν για περισσότερα.

Τα πιο μεγάλα θέματα εκτιμάται ότι είναι δύο:

- Πώς θα "μοιραστούν" τα προαπαιτούμενα στον χρόνο, πόσα δηλαδή θα ζητηθούν για... τώρα και πόσα θα μεταφερθούν σε επόμενα τρίμηνα της 3ετούς δανειακής σύμβασης.

- Το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τα μέτρα τα οποία θα ζητηθεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και οι ρήτρες που θα υπάρχουν σε περίπτωση αποτυχίας.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter