Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κραυγή αγωνίας από τις εταιρείες logistics

euros 009873

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), οι οποίες συνεπεία της ανυπαρξίας ρευστότητας έχουν αναγκαστεί να "παγώσουν" τη δραστηριότητά τους. Ουσιαστικά, ο κλάδος των logistics αποτελεί τη "σπονδυλική στήλη" της οικονομίας, καθώς σε αυτόν στηρίζεται η προμήθεια, παραγωγή-μεταποίηση και όλες οι δραστηριότητες της διανομής προϊόντων. Πρόκειται δηλαδή για μία αλυσίδα που αποτελείται από προμηθευτές, μεσάζοντες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και πελάτες. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έως και τον Ιανουάριο, ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως και η οικονομία, εμφάνιζε ανοδικές επιδόσεις. Ωστόσο, η τραπεζική αργία και η επιβολή capital controls έχει φέρει αντιμέτωπες με το "λουκέτο" τις εταιρείες logistics.

Σε αναγκαστική αργία

Όπως σημειώνει στο Capital.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Νίκος Ροδόπουλος, ο κλάδος της διεθνούς μεταφοράς καταγράφει πτώση 80%. "Παρότι υπάρχουν φορτία προς εξαγωγή, οι αυτοκινητιστές που εκτελούν διεθνείς μεταφορές δεν αναλαμβάνουν την αποστολή τους, ελλείψει φορτίου επιστροφής.

Ως αποτέλεσμα, οι έμποροι πολλές φορές επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος. Πλέον, οι εταιρείες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ έχουν αναγκαστεί να θέτουν σε αναγκαστική αργία το προσωπικό τους".

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η κατάσταση αυτή φέρνει αντιμέτωπες τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας με τη διακοπή δραστηριότητας, καθώς είναι αδύνατη η διαμεταφορά σειράς προϊόντων, όπως ηλεκτρονικά είδη κ.ο.κ.

"Εκτός από την μεταφορική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον εφοδιασμό των σουπερμάρκετ όπου ο όγκος εργασιών είναι αναπτυγμένος, στις υπόλοιπες κατηγορίες της αγοράς καταγράφεται πτώση έως και 80%. Ενδεικτικά, στην αγορά του αυτοκινήτου, όπου εισαγωγές πραγματοποιούνται, οι νέες παραγγελίες έχουν μειωθεί κατά 80%.

Για να μην προχωρήσουμε, λοιπόν, στη θέση σε αναγκαστική αργία του προσωπικού μας, αξιοποιούμε, προς στιγμήν, τις άδειες της θερινής περιόδου" σημειώνει ο Δημήτρης Κυμπίζης Operations&Quality manager της Sarmed που κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη ανεξαρτήτως κλάδου με κύκλο εργασιών έως 25 εκατ. ευρώ

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter