Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

trapezes anakefaliopoiisi

Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμώμενου ύψους 25 δισ. ευρώ θα στηρίξει το ταμείο που θα συσταθεί για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν απευθείας από τον ESM, ενώ οι μετοχές των τραπεζών θα περάσουν υπό το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διατεθούν σταδιακά σε ιδιώτες. Θυγατρικές στα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία, θα μπορούσαν να πουληθούν για να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως τα έσοδα από πωλήσεις ή αξιοποίηση δημόσιας περιούσιας θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.

«Το μέγεθος του Ταμείου στοχεύει στα 50 δισ. ευρώ», είπε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως θα συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι το ταμείο θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση και σε αυτό θα περάσει και περιουσία των τραπεζών. Η έδρα του Ταμείου θα είναι στην Ελλάδα.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter