Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τσίπρας: Δύσκολη η συμφωνία- παλέψαμε μέχρι τέλους για ό,τι καλύτερο

tsipras sinodos dd

«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα. Δώσαμε μια σκληρή μάχη και παλέψαμε μέχρι τέλους για ό,τι καλύτερο», δήλωσε μετά το πέρας της 17ωρης Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι «αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια».

«Τα μέτρα δημιουργούν υφεσιακές τάσεις, αλλά το πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ, η συμφωνία για το χρέος και η χρηματοδότηση της χώρας απομακρύνουν το Grexit και έτσι μπορούν να επιστρέψουν οι επενδύσεις» συνέχισε.

«Δώσαμε μάχη μέχρι τέλους, θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, τα βάρη θα τα φορτωθούν οι έχοντες και όσοι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν γιατί τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» διαβεβαίωσε.

«Καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, υπουργούς και συναδέλφους «που δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη μέχρι τέλους, μια μάχη που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, μέτρα που θα δημιουργήσουνε, αναπόφευκτα, υφεσιακές τάσεις, έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το πακέτο το αναπτυξιακό των 35 δισ. που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αφενός μεν μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια δίκαιη μάχη, δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, όλη νύχτα διαπραγματευόμασταν σκληρά, αφετέρου διότι για τα όποια βάρη, είναι εγγύηση η παρουσία μας, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια παίρνανε όλα τα βάρη στους ώμους τους. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν, θα φορτωθούν τα βάρη και όλοι αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να δώσω μια υπόσχεση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός «όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο» είπε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θεμα της Ελλάδας εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της (Συμφωνία-γέφυρα).

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με επιπλέον κονδύλια ύψους 35 δισ. ευρώ. Αναφερόμενοι στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων ανέφεραν ότι θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 δισ. ευρώ.

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter