Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στους βουλευτές της Μέρκελ, το στρατόπεδο του «Nein» δυναμώνει

merkel 666666666

Η απροθυμία γερμανών βουλευτών της ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού στρατοπέδου (του CDU της Μέρκελ και του βαυαρικού CSU) απέναντι σε νέο πακέτο προς την Ελλάδα ενισχύεται: Οι τελευταίοι που εκφράζονται ανοικτά εναντίον της Αθήνας είναι υψηλόβαθμα στελέχη ενώ πλέον οι «μικροί» σιωπούν και οι αναφορές θέλουν στην ομάδα να κυριαρχεί πλέον το «nein». Η πίεση μεταφέρεται στην καγκελάριο, κι από εκεί στο τραπέζι των Βρυξελλών για αυστηρότερους όρους ώστε να πουν οι βουλευτές «ναι» πρώτα σε διαπραγματεύσεις κι έπειτα στο (όποιο) πακέτο.

Όσον αφορά τον δεύτερο εταίρο του Μεγάλου Συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες, το κλίμα -αν κρίνει κανείς από τις αναφορές του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ- δεν διαφαίνεται σημαντικά καλύτερο (έστω κι αν τα στελέχη του SPD είναι πολύ πιο διστακτικά στο να εκφραστούν). Ακόμη κι αυτό όμως έχει ελάχιστη σημασία: Σε κάθε περίπτωση, η Μέρκελ δύσκολα θα δεχόταν την πολιτική ήττα να υπερψηφιστεί ένα πακέτο χωρίς τις ψήφους των δικών της βουλευτών.

Ο τελευταίος που εκφράστηκε ήταν ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ που, όχι τυχαία, είναι ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ο Φρίντριχ (που προέρχεται από το βαυαρικό CSU, παραδοσιακά πιο ηχηρό στην έκφραση διαφωνίας) είχε πει σε συνέντευξή του ότι «όταν οι Έλληνες παίρνουν τις λανθασμένες αποφάσεις, πρέπει και να είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες».

Τώρα, ο Φρίντριχ επανέρχεται και λέει σε νέα συνέντευξή του στη Rheinische Post: «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να πουν "όχι", και τώρα έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να πούμε επίσης "όχι"».

Παράλληλα, μέχρι κι ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, ο Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU) περιορίστηκε στο να εκφράσει την έντονη ενόχλησή του από αυτό που αντιλαμβάνεται ως «συναγωνισμό ρητορικών εξάρσεων», όπως είπε, από την Αθήνα.

«Μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω ότι δεν ακούω τους υπεροπτικούς τόνους που υποβόσκουν» στις δηλώσεις από την Αθήνα, είπε ο Λάμερτ στην Deutsche Welle. Ο Λάμερτ ανέφερε πως «και τα Κοινοβούλια των άλλων 18 χωρών της Ευρωζώνης έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, και προφανώς είναι εντελώς διαφορετική η αντίληψη των εκεί πολιτών για το τι σημαίνει η τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων από ό,τι στην Ελλάδα».

Η γερμανική Βουλή, «σημείωσε» με νόημα ο Λάμερτ, πρέπει να ψηφίσει ακόμη και για να αρχίσουν νέες διαβουλεύσεις με την Ελλάδα με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου.

Προτιμότερο το ναυάγιο την Κυριακή, για να μην υπάρξει ψηφοφορία

Όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, πλέον η αντίθεση είναι τόσο διαδεδομένη στο στρατόπεδο του CDU/CSU που οι χαμηλόβαθμοι βουλευτές έχουν σταματήσει να εκφράζονται.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι «πολλοί βουλευτές ήλπιζαν ότι με "όχι" στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα υπήρχε πια το ενδεχόμενο νέων διαβουλεύσεων και, ως εκ τούτου, δεν θα χρειαζόταν καν να ασχοληθούν με νέο πακέτο προς την Ελλάδα».

«Προτιμούν οι συνομιλίες να καταρρεύσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να γλιτώσουν το βάρος μίας νέας ψηφοφορίας για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή» λέει η εφημερίδα.

Από το 2010, οπότε και άρχισαν να έρχονται ψηφοφορίες για την Ελλάδα στο Βερολίνο, ο αριθμός των «ανταρτών» στους Χριστιανοδημοκράτες μεγάλωνε. Στην τελευταία ψηφοφορία, εκείνη τον περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφηκε όμως ένα παράδοξο που δεν έκρυψε τον διαβρωτικό κίνδυνο στο Μπούντεσταγκ.

Για πρώτη φορά, όλα τα κόμματα που βρίσκονται στη γερμανική Βουλή ψήφισαν υπέρ του «ναι» (η Linke ανέκρουσε πρύμναν από την προηγούμενη στάση της σε ένδειξη υποστήριξης στη νέα ελληνική κυβέρνηση). Όμως, επιβεβαιώθηκε ότι οι αντάρτες σε κάθε κόμμα πλήθυναν και -καίριας σημασίας- καταγράφηκε στα πρακτικά η διαφωνία πάνω από 100 βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών.

Πώς διαμορφώνεται σήμερα το κλίμα σε όλο το φάσμα των 631 βουλευτών της γερμανικής Βουλής; Από αριθμητική σκοπιά τα πράγματα είναι τόσο θολά που δεν επιτρέπουν συμπεράσματα, αλλά παρατηρητές (όπως το Spiegel -το οποίο δεν αποκλείει τις τελευταίες ημέρες η Μέρκελ να εξετάσει ακόμη και να καταφύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης) χωρίζουν τα μέλη του Μπούντεσταγκ σε τέσσερις κατηγορίες.

Τους σκληρούς οπαδούς του Grexit (κυρίως από το CSU και το CDU), οποίοι όμως στο τέλος θα μπορούν να περιοριστούν με παρέμβαση καγκελαρίου, τους μετριοπαθείς για τους οποίους όμως η εμπιστοσύνη απέναντι στην Αθήνα έχει χαθεί, τους «υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ» (ομάδα που περιορίζεται στο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Linke) και, τέλος, εκείνους που βαρούν «μία στο καρφί και μία στο πέταλο» -ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρεται ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ.

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter