Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αίτημα στον ESM για χορήγηση στήριξης

regling ESM

Αίτημα για την παροχή ενός νέου προγράμματος βοήθειας, υπέβαλε η Ελλάδα σήμερα, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το ελληνικό αίτημα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Μηχανισμού, Βολφγκανγκ Προσλ.

Το αίτημα θα εξεταστεί αργότερα σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως μετέδωσε το Dow Jones η Ελλάδα ζητά τριετές πρόγραμμα στήριξης και δεσμεύεται για την λήψη άμεσων μέτρων ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Η Ελλάδα –σύμφωνα με το νέο αίτημα –δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα σε φορολογική μεταρρύθμιση και να λάβει μέτρα για το ασφαλιστικό ήδη από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα χαιρετίζει την πρόθεση του επίσημου τομέα να διερευνήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ), αλλά και να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter