Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

tsipras evokoinovoulio 12

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα, που βυθίζουν και τη χώρα και την Ευρωζώνη. Ελπίζω πως με τις προτάσεις μας θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και είμαι βέβαιος πως θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη και δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Είναι τιμή για εμένα να μιλώ στον ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης. Είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την πατρίδα μου όσο όμως και για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά» είπε ο Αλ.Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι μόνο για ελληνικό πρόβλημα, και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, σημείωσε:
«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό, ώστε να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τσίπρα, δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες από ορισμένους βουλευτές, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά «Άκουσον μεν, πάταξον δε».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση έδωσε τον λόγο στον λαό να αποφασίσει άμεσα και να πάρει μέρος ενεργά στη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του και έκανε λόγο για «ισχυρή ετυμηγορία».
«Η γενναία επιλογή του λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης δεν είναι επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε» υπογράμμισε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter