Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας

tsipras vrixelles synodos

Στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στις «αποσκευές» του, το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασαν χθες. Το αποτέλεσμα του Eurogroup, αλλά και της Συνόδου, θα δείξει εάν υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας με τους εταίρους ή αν οι δανειστές θα επιμένουν στην σκληρή στάση τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά, έχει δύο πλεονεκτήματα: Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών αλλά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη - κομβικού και μοιραίου προσώπου στη διαπραγμάτευση - τον οποίο αντικατέστησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η πρόταση που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 26 Ιουνίου, αλλά με ορισμένες αλλαγές.

Σημειώνεται πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ζητούν να συμφωνηθεί ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» και όχι ένα διετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), προκειμένου να η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ορισμένα από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, δείχνοντας την πρόθεσή της για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσω αυτού του «προγράμματος-γέφυρα» θα ανοίξει προσωρινά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και θα διασφαλιστούν τα 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολόγου που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το οποίο λήγει στις 20 Ιουλίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter