Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με τη στήριξη της αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες αύριο ο Τσίπρας

tsipras 12222

Με ένα κοινό πλαίσιο το οποίο διαμορφώθηκε στην επτάωρη σχεδόν σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μεταβαίνει αύριο ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων, όπως νωρίτερα είχε συμφωνηθεί σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Αν. Μέρκελ.

Το κοινό πλαίσιο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής, το κείμενο του οποίου έχουν υπογράψει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και βέβαια του Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου ο οποίος ως γνωστόν είχε διαμηνύσει ότι δε θα συμμετάσχει και δε συμμετείχε της συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που έγινε υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός ολίγου ενώ ο Γ.Γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε με δηλώσεις του στις θέσεις του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει στην διαμόρφωση μιας επαχθέστερης συμφωνίας με τους δανειστές εις βάρος των πολιτών.

Το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος μεταβαίνει στο Παρίσι για να συνομιλήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ όπου όπως αναφέρουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Πέραν αυτών αναμένεται από το Μέγαρο Μαξίμου επίσημη ανακοίνωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Γ. Βαρουφάκη, όνομα για το οποίο τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εικάζουν ότι θα είναι ή ο κ. Δραγασάκη, ή ο κ. Τσακαλώτος ή ο κ. Σταθάκης.

«Είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα», προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει σε δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας, δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος.

Από την πλευρά του ο Στ, Θεοδωράκης, δήλωσε πως «η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με ανάπτυξη. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες.

Επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, θα πρέπει να διαψεύσουμε όσους υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες. Ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες επόμενες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Έκανα μία πρόταση που έγινε αποδεκτή από όλους, να μην δοθούν τα πρακτικά στη δημοσιότητα, μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός» και να έχουμε συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που θα κάνει στην Ευρώπη. Κάναμε παρατηρήσεις, όμως η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να είναι χρήσιμοι, όχι ευχάριστοι. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να λάβει υπόψιν της τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα».

Σε εξεύρεση λυτρωτικής λύσης κάλεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων γίνεται στο και πέντε με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία, με την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις, ανέφερε η κ. Γεννηματά.

«Αν η πρωτοβουλία είχε ληφθεί νωρίτερα -όπως είχαμε ζητήσει-, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, τόνισε.

Ο κ. Ε. Μεϊμαράκης δήλωσε : «Η ΝΔ στη μακρά ιστορική της διαδρομή βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, η ανάπτυξη της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή, οι αδύναμοι να μπορούν να ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Η καθυστέρηση ήταν εις βάρος της οικονομίας και της χώρας. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν πριν τρεις μέρες, πριν τρεις μήνες. Οφείλουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλουν ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται να έχουμε την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη, να φέρει μια συμφωνία. Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες, εφόσον μας ικανοποιεί η συμφωνία, για να μπορέσει να υποστηριχθεί από όλους».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter