Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τα χρεολύσια ορίζουν καταληκτική τη 19η Ιουλίου

xrimata euro xartonomismata oikonomia

Υπό την απειλή της ωρολογιακής βόμβας των χρεολυσίων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις κεντρικές τράπεζες της Eυρωζώνης, το ΔΝΤ και ιδιώτες, του τρέχοντος διμήνου, τελεί η κυβέρνηση, με τη χώρα να βρίσκεται εκτός προγράμματος και χωρίς χρηματοδότηση από πουθενά. Από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου, οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων και τόκων του δημοσίου χρέους φτάνουν στο ποσό των 9,5 δισ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη και της ληξιπρόθεσμης και απλήρωτης τετραπλής δόσης προς το ΔΝΤ (του Ιουνίου) ύψους 1,56 δισ. ευρώ, το ποσό των υποχρεώσεων εκτοξεύεται στα 11,1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία με τους εταίρους και η εξασφάλιση χρηματοδότησης έχει ημερομηνία λήξης τη 19η Ιουλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ, έναντι του οποίου είναι ήδη υπερήμερη, αλλά και έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη που θα έχει δραματικές συνέπειες, δεδομένου ότι μέχρι τώρα είναι αυτή που διατηρεί εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, με κλειστές τις τράπεζες, την Τετάρτη πραγματοποιείται δημοπρασία έκδοσης εντόκων γραμματίων, εξάμηνης διάρκειας προκειμένου να ανανεωθεί η έκδοση του Ιανουαρίου που λήγει, ύψους 2 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί η συμφωνία το αργότερο στις 19 Ιουλίου, ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα που θα ήταν «ασυγχώρητο» από την πλευρά της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, στις 20 Ιουλίου λήγουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 2.095 εκατ. ευρώ, αλλά και ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ύψους 1.361 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι υποχρεώσεις προς το Ευρωσύστημα τον Ιούλιο είναι 3.456 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, στις 13 Ιουλίου, λήγει άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 454 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να πληρωθεί.

Επίσης, εντός του Ιουλίου λήγει και η προθεσμία πληρωμής των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου, συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ, που εάν δεν πληρωθεί θα έχει ως αποτέλεσμα το ΔΝΤ να δρομολογήσει διαδικασίες «κανονικής» χρεοκοπίας. Ακόμη, εντός του Ιουλίου λήγει δάνειο αλλοδαπού δικαίου (εκτός PSI) ύψους 136 εκατ. ευρώ και έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας την επόμενη εβδομάδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στα ποσά αυτά προστίθενται υποχρεώσεις για πληρωμές μισθών και συντάξεων ύψους 1,55 δισ. ευρώ, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1,1 δισ. ευρώ και τόκοι ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων είναι οι ακόλουθες:

- Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3.020 εκατ. ευρώ και ύψους 168 εκατ., που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και οι υποχρεώσεις προς το σύστημα ανέρχονται σε 3.188 εκατ. ευρώ.

- Λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις των τρίμηνων εντόκων και 1 δισ. ευρώ οι λήξεις των εντόκων εξάμηνης διάρκειας.

- Λήξη δανείου αλλοδαπού δικαίου (εκτός PSI) ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία δόση από δάνεια του ΔΝΤ, απαιτούνται όμως τα εξής ποσά: για την πληρωμή αποδοχών 1,56 δισ. ευρώ, για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων 1,02 δισ. ευρώ και για τόκους 600 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: www.naftemproiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter